fallback

Великобритания готви спешни мерки за контрол върху финансовите потоци

Мерките ще влязат в сила при евентуално разпадане на еврозоната или излизане на една или повече държави от нея

15:06 | 27.12.11 г. 10

Британското правителство подготвя планове за въвеждането на ограничения за внасяне или изтегляне на капитали от страната при разпад на еврозоната, съобщи вестник Daily Telegraph, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Министерството на финансите на страната в момента работи над кризисен план за въвеждане на контрол върху капиталовите транзакции в условията на възможно разпадане на еврозоната“, отбелязва британското издание.

По негови данни ограниченията за внасяне и изтегляне на капитали ще бъдат въведени във Великобритания „в най-краен случай и ще отговарят на аналогични мерки в други държави от Европейския съюз“.

Експертите в британското министерство на финансите се базират върху сценария, при който разпадането на еврозоната или излизането на една държава от нея ще доведе до приток на финансови средства към Великобритания, което може да предизвика опасен за националната икономика ръст на обменния курс на британския паунд.

Настоящите правила в Европейския съюз позволяват въвеждането на контрол от отделни държави върху притока на финансови капитали, но само за период, не по-дълъг от 6 месеца, и със съгласието на останалите държави-членки на ЕС.

Същевременно британското издание съобщава, че британското министерство на външните работи е разработило собствен план за действие при евентуално разпадане на еврозоната, който предвижда включително затваряне на външните граници на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още