IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания удължи ограниченията за български работници до края на 2013 г.

По-рано този месец подобно решение взе и Холандия

18:04 | 23.11.11 г.
Великобритания удължи ограниченията за български работници до края на 2013 г.

Великобритания реши да удължи ограниченията за достъп до своя пазар на труда за граждани на България и Румъния до края на 2013 година, съобщи БТА.

В началото на ноември британската комисия по въпросите на имиграцията препоръча да бъдат запазени ограниченията за работници от двете страни. Според комисията отменянето на рестриктивните мерки ще има негативен ефект върху британския пазар на труда.

По-рано този месец подобно решение взе и Холандия.

На практика това означава, че достъпът на българите и румънците до квалифицирани работни места или позиции в сектори, изпитващи недостиг на местна работна сила, остава ограничен.

Тогава българският евродепутат от ГЕРБ Илиана Иванова предупреди, че точно тези две държави със сигурност няма да вдигнат ограниченията. 

Преди месец Европейският парламент прие резолюция, с която подкрепи пълното отваряне на трудовия пазар в ЕС от януари 2012 г. за граждани на България и на Румъния. В документа беше посочено, че проучванията не са отчели отрицателни тенденции в страните, които вече дадоха възможност за наемането на работа на българи и румънци, както и на хората от страните, присъединили се към Общността след 2004 г.

Ограниченията бяха въведени през 2007 година, когато България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз. Според тях десет от страните членки поставят ограничения за работа на тяхна територия, заради страх, че новите европейци ще залеят пазара им и безработицата сред местните ще скочи. Според законодателството на ЕС ограниченията не могат да продължат след края на 2013 година. След това те ще бъдат вдигнати.

Преди седмица Европейската комисия публикува доклад, в който се подчертава цялостната положителна роля на работниците от България и Румъния за икономиките на приемащите европейски държави. В анализа беше записано положителното дългосрочно въздействие, което свободното движение на румънски и български работници е оказало върху формирането на БВП на ЕС, който нарасна с около 0,3 % за 27-те държави от ЕС и с 0,4 % за 15-те стари членки на Общността, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още