IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите може да имат по-голям шанс за работа в ЕС от 2012 г.

Засега Великобритания и Холандия със сигурност са заявили, че няма да премахнат ограничението за български работници

10:15 | 21.10.11 г.
Българите може да имат по-голям шанс за работа в ЕС от 2012 г.

От 2012 година българите ще имат по-голям шанс за работа в страни от Европейския съюз (ЕС). Сега десет страни членки прилагат ограничение за българи, желаещи да работят зад граница. От догодина обаче в някои държави рестрикциите най-вероятно ще отпаднат. Позитивизмът идва от Брюксел, където се проведе конференция по темата, информира bTV.

Когато България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз, десет от страните членки поставиха ограничения за работа на тяхна територия, заради страх, че новите европейци ще залеят пазара им и безработицата сред местните ще скочи.

"Не искам в момента да назовавам страните, които очаквам да преразгледат позицията си. Знам обаче, че тези, които със сигурност са заявили, че няма да вдигнат ограниченията, са Великобритания и Холандия, например", каза евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова. 

"Европа е силна, когато е единна", коментира министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. 

До края на ноември Европейската комисия трябва да излезе с доклад кои страни ще прилагат ограничения още две години и къде те ще отпаднат напълно още от догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още