IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция емитира съкровищни бонове за 1,625 млрд. евро при доходност от 4,9%

ЕИФС пък набра 3 млрд. евро, предназначени за Ирландия и Португалия, чрез емисия 30-годишни облигации

19:09 | 10.01.12 г.
Гърция емитира съкровищни бонове за 1,625 млрд. евро при доходност от 4,9%

Гърция днес емитира 6-месечни съкровищни бонове на стойност 1,625 млрд. евро при доходност от 4,9% годишно, съобщиха от гръцката Агенция за управление на държавния дълг, цитирани от РИА Новости.

Презаписването на емисията достигна 2,8 пъти.

Гърция е принудена да прибягва до емитирането на краткосрочни ценни книжа за срок то 3 и 6 месеца, тъй като на практика няма достъп до пазара на дългосрочни заеми заради прекалено високата доходност, изисквана от инвеститорите.

Също днес Европейският инструмент за финансова стабилност - временният спасителен фонд за държавите от еврозоната – емитира 30-годишни облигации за 3 млрд. евро, за да осигури поредна порция от финансирането на Ирландия иш Португалия, се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от РИА Новости.

Това е първа емисия от облигации на ЕИФС с толкова дълъг матуритет. „Подобен срок е рядкост както за инструменти в евро, така и за емисия на наднационални институции“, отбелязват от ЕК.

Доходността е 3,75% годишно, а презаписването надхвърли 1,7 пъти.

Най-голямо бе търсенето от инвеститори от Германия (70%), Великобритания (13%), държавите он Бенелюкс (8%) и Швейцария (6%). Търсенето от застрахователни компании, пенсионни фондове и хедж фондове достигна 92% от емисията, а банки изкупиха 6%.

Организатори на емисията бяха Barclays Capital, BNP Paribas, Deutsche Bank и Goldman Sachs.

През миналата година ЕК зае от пазарите 29,2 млрд. евро от 7 аукциона, като от тях 28 млрд. евро бяха преведени на Ирландия и Португалия, а останалите 1,2 млрд. евро получи като помощ Румъния чрез механизмите на платежния баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още