IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврпейският спасителен фонд пласира 3-месечни бонове за близо 2 млрд. евро

Търсенето надхвърли предлагането над три пъти, но анализатори се съмняват дали то ще бъде достатъчно силно при емитирането на дългосрочни облигации

19:23 | 13.12.11 г. 3
Еврпейският спасителен фонд пласира 3-месечни бонове за близо 2 млрд. евро

Европейският инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) продаде 3-месечни съкровищни бонове на стойност 1,97 млрд. евро на аукцион със стабилно търсене, след като инвеститорите потърсиха сигурността на краткосрочните ценни книжа с максимален рейтинг, съобщи Ройтерс.

Според анализатори обаче заплахата от понижаване на рейтинга на държавите от еврозоната може затрудни емитирането на дългосрочни облигации от страна на спасителния фонд за региона.

Това бе първият търг на краткосрочни дългови книжа за ЕИФС, като търсенето надхвърли 3,2 пъти предлагането. Средната претеглена доходност бе 0,2222%.

За сравнение доходността по френските съкровищни бонове с матуритет през март варира между 0,26% и 0,53%, а по германските - между -0,01% и 0,07%.

„Изглежда, че аукционът премина добре, при сериозно презаписване от 3,2 пъти, а доходността от 0,22% бе в долния край на диапазона, в който се търгуваха облигациите“, заяви Орландо Грийн, стратег в лондонския филиал на Credit Agricole. „Не обичам да използвам думата "силен“ по отношение на аукцион на съкровищни бонове с такъв матуритет, но смятам, че това бе доста добър показател, че има търсене за тази програма“, добави той.

Всъщност последните аукциони на германски и холандски съкровищни бонове показаха, че инвеститорите са склонни да приемат нулева и дори отрицателна доходност в усилията си да вложат свободните си средства в ценни книжа с максимален кредитен рейтинг.

„Може би в краткосрочен план те ще успеят да привлекат повече търсене, отколкото в дългосрочен“, заяви стратегът в ING Алесандро Джансанти.

Според него връзката между доходността по съкровищните бонове на ЕИФС и Франция означава, че фондът може да се натъкне на трудности при емитирането на дългосрочен дълг, особено ако международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи кредитните рейтинги на част от страните-членки на еврозоната.

Ако сред тях има и държава с максимален кредитен рейтинг, това според изявленията на Standard & Poor`s ще доведе и до понижаване на максималния рейтинг на ЕИФС.

„Не трябва да забравяме, че ценните книжа на ЕИФС са с по-ниска ликвидност от френските ... ще трябва да се плати премия за ликвидност на инвеститорите и затова ще бъде доста трудно за тях да емитират облигации на пазара“, добави Джансанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 12 години
Ок не ми отговаряйте, беше глупав въпрос. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 12 години
това чудо на икономическата наука ЕИФС, как ще плаща дори минимални лихви по тези бонове като не генерира никаква печалба? Или членките които снасят вътре ще плащат и тези лихви? Нали идеята му беше да налива пари в колабиралите задлъжняли икономики? Защо самото то задлъжнява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Направо да си ги харчат за заплати за служителите , те тези пари които успяват да съберат ще им стигнат само за това. Фонда е с книги с по ниска ликвидност , от книгите на франция и този фонд ще спасява Франция ! Меркел е голяма фантазьорка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още