IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИФС може да емитира съкровищни бонове преди края на годината

Тази програма няма да замени програмата за емитиране на дългосрочни облигации, уточнява главният изпълнителен директор на европейския спасителен фонд Клаус Реглинг

15:35 | 07.12.11 г.
ЕИФС може да емитира съкровищни бонове преди края на годината

Европейският инструмент за финансова стабилност - временният спасителен фонд за еврозоната – възнамерява да стартира програма по емитиране на съкровищни бонове с матуритет от 3, 6 и 12 месеца, като първите могат да бъдат предложени още преди края на 2011 г., се посочва в съобщение на финансовата институция, цитирано от РИА Новости.

Целта на новата програма е „повишаване на гъвкавостта на стратегията за финансиране“, обясняват от ЕИФС, който до момента емитираше облигации с матуритет от 5 или 10 години.

„Тази програма няма да замени програмата за емитиране на дългосрочни облигации“, уточнява главният изпълнителен директор на фонда Клаус Реглинг, чиито думи се цитират в съобщението.

В момента дългосрочната програма на ЕИФС има максимален кредитен рейтинг от трите големи международни рейтингови агенции, но Standard & Poor`s тази седмица обяви, че ще преразгледа кредитните рейтинги на 15 държави от еврозоната и от това дали ще бъде понижен някой от тези на държавите с максимален кредитен рейтинг зависи дали рейтингът на ЕИФС ще бъде запазен на досегашното си ниво.

От фонда отбелязват, че той разполага и с максимална оценка по краткосрочните си задължения.

Привличаните от него средства на международните финансови пазари се използват за финансирането на Ирландия и Португалия в рамките на спасителните пакети, които им се предоставят от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Междувременно бе обявено, че Европейската централна банка ще отпусне на 5 банки, чиито имена не се разкриват, кредити на обща стойност 1,605 млрд. долара при ежеседмичните си неограничени аукциони за осигуряване на ликвидност в американската валута за кредитните институции от еврозоната.

Това е най-голямата сума от май 2010 г., която ще бъде предоставена, като до момента практиката беше да участва само една банка за кредит от 500 млн. долара.

Лихвата в настоящия търг е 0,58% годишно, след като 6 централни банки се договориха за понижаване с 0,5 процентни пункта на доларовото финансиране за европейските банки.

През миналата седмица ЕЦБ отпусна 352 млн. долара на 2 банки, а седмица по-рано – 552 млн. долара също на 2 банки, нарушавайки дотогавашната тенденция. Кредитите се отпускат от финансовата институция за 6 дни.

Освен това днес финансовата институция проведе търг за 84-дневно финансиране, в рамките на който отпуска 50,685 млрд. долара на 34 банки. Търсенето е било напълно удовлетворено при лихва от 0,59% годишно. Средствата ще бъдат преведени на 8 декември и трябва да бъдат върнати на 1 март 2012 г.

През тази година практиката на предлагане на доларови кредити на аукционите на ЕЦБ показа неравномерност, като те бяха предоставяни постоянно от януари до март включително, след което последва пауза до средата на септември (с изключение на един търг в края на август) заради липсата на търсене.

Днес бяха проведени и 3 тримесечни аукциона.

Механизмът на валутни суапове с американския Федерален резерв и доларовите акуциони бяха подновени през май 2010 г. при изострянето на ситуацията с краткосрочната ликвидност в тази валута на пазарите в еврозоната. В края на декември миналата година Управителният съвет на ЕЦБ реши да удължи времетраенето на тези операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още