IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната обмисля изключване на частния сектор от спасителния механизъм

Обсъжданията се провеждат в рамките на по-широките преговори за промяна на договорите в ЕС с цел въвеждане на по-строги финансови правила, както иска Германия

17:28 | 25.11.11 г.
Еврозоната обмисля изключване на частния сектор от спасителния механизъм

Държавите-членки на еврозоната обмислят прекратяване на участието на частния сектор от постоянния спасителен механизъм, който трябва да влезе в сила през 2013 г., съобщиха 4 длъжностни лица от Европейския съюз, цитирани от Ройтерс.

Обсъжданията се провеждат в рамките на по-широките преговори за промяна на договорите в ЕС с цел въвеждане на по-строги финансови правила, както иска Германия.

Централноевропейската държава настоява частните инвеститори – банки и застрахователни компании – да поемат част от загубите по спасяването на Гърция.

Държавите от еврозоната първоначално се споразумяха да включат клаузи в постоянния спасителен фонд Европейски механизъм за стабилност, които да принудят частния сектор да се включи.

Но повечето държави от еврозоната сега искат тези клаузи да бъдат извадени от механизма и е налице движение, което се бори за осъществяването на това желание, заявяват източниците на компанията.

„Франция, Италия и Испания и всички периферни държави“ подкрепят премахването на клаузите, е заявило едно от длъжностните лица. „Против са Германия, Финландия и Холандия“, е добавил източникът.

Според останалите трима настояването на Германия за запазване на клаузите постепенно заглъхва, но те ще бъдат премахнати в рамките на по-широка договореност относно промените в договорите на ЕС.

Те добавят, че Германия иска пълна подкрепа за промените в договорите, преди да се премине към останалите области, в които другите държави-членки настояват за смекчаване на позицията ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още