IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка създава нов механизъм за ликвидност

Мерките са своеобразна застраховка в случай, че европейската дългова криза ескалира

17:10 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Английската централна банка.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (BOA) представи нов механизъм за осигуряване на ликвидност в британски лири, целящ да абсорбира евентуални пазарни сътресения в случай, че европейската дългова криза се задълбочи, съобщава Bloomberg.

Централната банка обяви новата си инициатива „в светлината на продължаващия необичаен натиск върху финансовите пазари“, се посочва в изявление на институцията. „Този механизъм е създаден да понижи рисковете за финансовата стабилност, произтичащи от общия недостиг на краткосрочна ликвидност в лири“.

Мярката е предприета седмица, след като BOA, Федералният резерв (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки на Япония, Швейцария и Канада понижиха цената за отпускането на заеми в долари и се договориха за създаването на временни двустранни суап програми за осигуряване на необходимото финансиране във всяка от 6-те валути. Мерките са своеобразна застраховка в случай, че европейската дългова криза ескалира.

Днешната операция е предпазна, казва Брайън Хилард, икономист на Societe Generale SA в Лондон. „Идеята за механизма не е той да бъде използван непосредствено, а само в извънредни случаи, които банката не пожелава, но за които иска да е готова“.

Механизмът за осигуряване на ликвидност (Extended Collateral Term Repo Facility) на BOE има за цел да гарантира, че банките разполагат с достатъчно ликвидност в лири „за да омекотят рисковете, произтичащи от неочаквани пазарни шокове“, се казва в изявлението на институцията.

„За момента на пазара не се усеща недостиг на краткосрочна ликвидност в лири“, се посочва в изявлението. „Ако ситуацията обаче се промени новият механизъм предоставя на банките допълнителна гъвкавост“.

„Днешното решение е знак, че според банката съществува реален шанс „да станем свидетели на сътресения на паричните пазари“, казва Ричард Баруел, икономист на Royal Bank of Scotland Group Plc в Лондон. „Разумно е да бъдем подготвени предварително и да направим така, че пазарът да е наясно, че сме готови.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още