IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите инвеститори в Европа бягат от еврото

Експерти отчитат засилен интерес към американския долар, йената и луксозни имоти като форма на "застраховка" срещу дълговата криза в Европа

10:54 | 06.12.11 г. 1
Най-богатите инвеститори в Европа бягат от еврото

Най-богатите инвеститори в Европа обръщат парите си във валути, различни от еврото, заради опасенията, че единната европейска валута може да не преживее дълговата криза, предаде Reuters.

Според анонимен банкер, който работи с клиенти с авоари на стойност поне 5 млн. долара, се наблюдава засилване на тази тенденция, откакто се наложи германската централна банка да се намеси, за да предотврати провала на аукцион на облигации миналия месец.

Експертът твърди, че най-предпочитаната валута е американският долар, следван от японската йена. Британската лира се счита за твърде тясно свързана със съдбата на еврозоната, за да играе ролята на буфер при евентуален колапс на валутния съюз, допълва той.

Ричард Куксън, главен инвестиционен директор на отдела за частно банкиране на Citibank, също споделя, че има тенденция клиенти да се отдръпват от еврото. Той предупреждава обаче, че сложността на евентуалното разпадане на еврозоната затруднява изготвянето на стратегии как да се предпазят авоарите на инвеститорите.

Рони Лудвиг, партньор в счетоводната компания Saffery Champness, споделя, че някои от клиентите му прехвърлят парите си в британски лири. Сред предимствата на този ход са финансово консервативното правителство и демонстрираната през 2008-2009 г. готовност да се спасяват банки в затруднение. Тогава няколко британски банки бяха напълно или частично национализирани.

Агенти на недвижими имоти в Лондон пък отчитат засилен интерес към луксозните жилищни имоти в града от страна на купувачи от Европа, които разполагат с пари в брой и търсят „застраховка“ срещу финансовата буря на континента.

Някои банкери обаче смятат, че тенденцията на бягство от еврото все още не е толкова изявена. Според тях, въпреки че богатите инвеститори отчитат засилените рискове, свързани с евентуална систематична криза, повечето остават спокойни в тези трудни времена.

"Хората не могат да повярват какво се случва в Европа, но не наблюдавам масова разпродажба на портфейли", коментира Джулиън Ламдън, партньор в Coutts, подразделението за частно банкиране на Royal Bank of Scotland Group Plc. Въпреки това той признава, че хората "мислят каква ще е следващата стъпка".

Деймиън Блум, партньор в юридическата кантора Berwin Leighton Paisner в Лондон, специализиран в данъчните дела на супер богати клиенти, казва, че някои от тях започват да се тревожат за финансовото здраве на банките. "Общата обратна реакция, която получаваме, е че еврото няма да се разпадне. Но хората са по-разтревожени за банките, отколкото преди шест месеца", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
*** ей така като почнат изявени британски "спецове" да коментират еврото ми става много хубаво на душицата, аман от тия англичанчета дето все предричат разпадане на еврозоната, сакън да не изгубят некой левец тия кърлежи, панически рапродавали - аййййде бе, не думай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още