IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка е гласувала единодушно за вливането на ликвидност

Въпреки че най-лошите рискове не са се материализирали, заплахата от тях се отразява върху пазарите, финансиращи банковия сектор, се казва в стенограмата от срещата на АЦБ

16:32 | 19.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Английската централна банка.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Директорите на английската централна банка са гласували единодушно на 6 октомври за разширяването на програмата си за вливане на ликвидност, аргументирайки се с ефекта от дълговата криза в еврозоната, който според тях е „убедителен“ довод за допълнителни икономически стимули, пише Bloomberg.

Деветимата членове на Комитета за валутна политика, водени от управителя на банката Марвин Кинг, повишиха тавана на програмата за изкупуване на правителствени облигации до 275 млрд. лири от 200 млрд. лири.

Всичките 9 членове на комитета са гласували за запазване на основния лихвен процент на рекордно ниските нива от 0,5%, разкрива стенограма от срещата на централната банка, публикувана днес в Лондон.

Банкерите са обсъждали разширяване на програмата за вливане на ликвидност с между 50 млрд. и 100 млрд. лири, като очакванията им съвпадат с тези след подобен кръг изкупуване на активи, проведен през 2009 г. Те посочват, че програмата може да бъде „коригирана“, в случай че ефектът й се различава от очакванията на банката.

„Въпреки че най-лошите рискове не са се материализирали, заплахата от тях се отразява върху пазарите, финансиращи банковия сектор“, се казва в стенограмата.

Централните банкери са обсъждали и отлагане на новите валутни стимули до ноември, тъй като тогава ще разполагат с новите тримесечни прогнози за растежа на британската икономика. Въпреки това те са решили, че „каквито и ползи да има от подобно отлагане, те биха били недостатъчни, за да натежат над аргументите да се действа незабавно“.

Стенограмата е публикувана ден след като стана ясно, че инфлацията във Великобритания се е ускорила до 5,2% през септември – повече от два пъти над заложената цел от 2%. Банката прогнозира, че инфлацията през 2012 г. вероятно „рязко“ ще се понижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още