IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания достигна тригодишен връх от 5,2% през септември

От британската централна банка обаче продължават да очакват скорошен спад, след като ефектът от увеличения през януари ДДС престане да оказва влияние

15:39 | 18.10.11 г.
Инфлацията във Великобритания достигна тригодишен връх от 5,2% през септември

Потребителската инфлация във Великобритания изравни най-високото ниво, регистрирано от началото на водене на статистиката през 1997 г., достигайки тригодишен връх през септември, съобщи ВВС, като се позова на британската Служба за национална статистика.

Инфлацията за последните 12 месеца се е ускорила до 5,2% в сравнение с 4,5% през август, изравнявайки най-високото постижение от септември 2008 г. На месечна база пък ръстът е от 0,6%, надхвърляйки предварителните очаквания на анализаторите.

Индексът на потребителските цени на дребно, който включва и вноските за ипотеки, е нараснал на годишна база до 5,6% от 5,2%, което е най-високият резултат от юни 1991 г.

„Големият натиск към повишаване на потребителската инфлация идва от увеличението в цените на газа и електроенергията. Има и сериозен натиск в посока на повишение от въздушния транспорт и комуникационните услуги“, посочват от статистическата служба.

Сметките за газ и електроенергия са нараснали с 9,9% спрямо предходния месец, а за последните 12 месеца увеличението е от 18,3%. На годишна база цените в транспорта са се повишили с 12,8%, а на хранителните продукти – 6%.

Данните за потребителската инфлация през септември са доста над целта на британската централна банка от 2%. Управителят на финансовата институция Марвин Кинг обаче продължава да очаква, че инфлацията ще започне да се забавя през следващата година, след като фактори като увеличаването на ДДС от януари тази година престанат да оказват влияние върху изчисляването на резултатите.

Увеличаването на разходите за живот обаче подчертават риска от последните действия на банката да съживи икономиката чрез допълнително вливане на ликвидност, което може да помогне за поддържане на инфлацията.

Потребителската инфлация от септември има ключова роля, тъй като ще бъде използвана за определяне на степента, с която ще бъдат увеличени пенсиите на държавните служители и помощите за безработни през април 2012 г. От нея зависи и индексирането на данъка върху доходите, данък наследство, данъкът върху капиталовата печалба, помощите за инвалиди и майчинство.

След като пенсиите и помощите нараснат с 5,2% ще се усили натискът върху министъра на финансите, който се бори да намали бюджетния дефицит. Индексирането обаче ще осигури дългоочаквано облекчение за нуждаещите се, които се мъчат да се оправят с нарастващите цени на хранителните стоки и горивата.

Мнозина икономисти подкрепят очакванията на централната банка за скорошно забавяне на инфлацията. „Данните за септември би трябвало да представят върха в инфлационния процес“, заяви Крис Уилямсън, старши икономист в института Markit.

Според Хауърд Арчър, старши икономист в IHS Global Insight, потребителската инфлация може да се понижи дори до поставеното като цел ниво от 2% на централната банка до края на 2012 г. и да падне под него през 2013 г. „Много неща обаче ще зависят от процесите при цените на петрола“, добави той.

Основната потребителска инфлация се ускори до 3,3% през септември от 3,1% през август. „Това, което изненадва е, че основната потребителска инфлация се е ускорила. Имаме обедняване, икономика на ръба на рецесията, но търговците на дребно са успели да увеличат цените“, заяви Алън Кларк от Scotia Capital пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още