IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания е на 17-годишен връх

В периода юни-август близо 2,6 млн. британци са били без работа, а нивото на безработица е достигнало 8,1%

16:01 | 12.10.11 г.
<p>
	Британка минава край бюро за наемане на служители в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британка минава край бюро за наемане на служители в Лондон. Снимка: Ройтерс

Безработните във Великобритания се увеличиха със 114 хил. души за трите месеца от юни до август, достигайки 2,57 млн., което е най-високото ниво за последните 17 години, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Нивото на безработица е нараснало до 8,1% при 7,9% през трите месеца до края на юли.

Във възрастовата група между 16 и 24 години безработни за тримесечието са рекордните 991 хил. човека, което представлява 21,3% от всички в категорията.

Броят на уволнените и молбите за помощи за безработни са се увеличили със 17 500 до 1,6 млн. през септември.

Други данни показват рекордно намаление на броя на заетите на непълно работно време със 175 хил. души, както и рекордно понижаване на работещите сред по-възрастните от 65 години - със 74 хил. души.

Британският министър на заетостта Крис Грейлинг заяви, че онова, което страната вижда в момента, е „въздействието на международната финансова криза“.

По думите му, въпреки че Великобритания не е член на еврозоната, тя не е „имунизирана“ за проблемите, които регионът и особено държави като Гърция изпитват напоследък.

Налице са критики към британските правителствени програми за намаляване на бюджетния дефицит, като част от анализаторите твърдят, че те удрят по икономическия растеж.

Министърът в сянка по трудовите и пенсионните въпроси Лиъм Бърн заяви, че новините бележат „деня на Страшния съд за правителството“.

„Днешните данни са най-ясното доказателство, че решението на правителството да съкращава твърде много и твърде бързо е болезнено и просто не работи. Безработицата нараства и най-много младежи са без работа, отколкото когато и да било досега“, каза Бърн.

Според него публикуваните данни сочат, че през последната година са били създадени повече работни места в частния сектор, отколкото са били закрити в публичния.

За главния секретар на федерацията на британските профсъюзи Брендън Барбър данните са ужасни. „Правителствените мерки на строги икономии доведоха до процъфтяване на безработицата, като такива загуби на работни места не са наблюдавани от мрачните дни на рецесията. Тревожното е, че това не е просто резултат от проблемите в еврозоната. Кризата с безработицата е предизвикана от държавата и региони като Североизточна Англия плащат тежка цена, като един от всеки 10 души е без работа", твърди Барбър.

Данните предизвикаха смесени реакции сред икономистите. Рос Уокър от RBS Financial Markets заяви, че картината не е мрачна навсякъде.

„Спадът в общата заетост е по-голям, отколкото хората си мислят. Но тя е почти изцяло за сметка на заетите на непълно работно време“, посочи Уокър. „Така че през последното тримесечие заетите на пълно работно време, което за мен винаги е бил най-важният самостоятелен показател, са намалели с едва 2 000 души и все още са над нивото за аналогичния период на миналата година със 124 000 души“, добави той.

За Алън Кларк от Scotia Capital данните са „катастрофални“. „Това не трябва да е изненада защото икономиката нараства с половината от темпото, което е необходимо за задържане на безработицата на стабилно ниво. Това няма да се промени скоро, така че ще трябва да свикнем с подобни числа“, добави той.

Според Греъм Лийч, старши икономист в Institute of Directors, данните са зловещи и той очаква нещата да се влошат допълнително преди да започне подобрение. „Надеждата е, че втората програма за вливане на ликвидност ще увеличи предлагането на пари и икономическата активност, но продължаващата криза в еврозоната тласка Великобритания към повторна рецесия с нарастваща скорост. Всичко това става защото заплахата от разпространение на практика се реализира“, посочи Лийч, визирайки дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още