IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското промишлено производство през август с най-слаб ръст от февруари 2010

Няма основание за прекален песимизъм по отношение на промишления сектор, но остават много предизвикателства, особено за компаниите, изнасящи за еврозоната, коментира икономист

17:10 | 11.10.11 г.
Британското промишлено производство през август с най-слаб ръст от февруари 2010

Промишленото производство във Великобритания през август е нараснало с най-бавното си темпо на годишна база от февруари 2010 г., съобщиха от британската статистическа служба, цитирани от ВВС. На месечна база е регистриран спад от 0,3% спрямо юли, сочат данните.

Спрямо август 2010 г. ръстът е 1,5%, а за трите месеца до края на август тази година спрямо аналогичния период на 2010 г. ръстът се е забавил от 3,3% до 2,5%. По-широкият показател за индустриалното производство, включващ добива на петрол и газ, показва ръст от 0,2% на месечна база.

Спадът в промишлената продукция се дължи главно на секторите за производство на хартия, дървен материал и метали.

„Като се има предвид влошаващата се икономическа обстановка в света, данните за промишленото производство, макар и разочароващи и по-слаби от очакваното, не са изненадващи“, коментира главният икономист на Британската търговска камара Дейвид Кърн.

Той добави, че няма нужда от „прекален песимизъм“ по отношение на състоянието на промишления сектор, но остават много предизвикателства, особено за компаниите, които осъществяват износ за държави от еврозоната.

„Правителството трябва да бъде по-активно в прокарването на политики, засилващи ръста и в пренареждането на приоритетите в рамките на общите разходи“, смята Кърн.

От статистическата служба предупреждават, че в рамките на мащабно преструктуриране на данните се въвежда нова категория „водоснабдяване, канализация и управление на отпадъците“ в данните за индустриалното производство и се прегрупират данните за други категории, което означава, че досега обявяваните данни повече няма да бъдат сравними с публикуваните оттук нататък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още