IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Италия с най-силен ръст от десетилетие

Зад добрите данни за производството през август вероятно се крият сезонни фактори, коментират анализатори

18:00 | 10.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в Италия с най-силен ръст от десетилетие

През август италианското индустриално производство отбеляза най-силния си ръст от повече от десетилетие - знак, че икономиката на страната може и да не е изпаднала в рецесия през третото тримесечие въпреки разпространението на европейската дългова криза, пише Bloomberg.

Индустриалното производство е нараснало с 4,3% спрямо юли, когато се е свило с ревизирани 0,3% на месечна база, съобщава италианският статистически институт. Средната прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, беше за ръст от 0,2%. През август производството е нараснало с 4,7% спрямо същия период на миналата година.

„Нарастването на производството определено противоречи на тенденцията на отслабване на индустриалната активност в Италия и по-скоро трябва да се приема като техническа корекция, отколкото като знак за сериозно възстановяване“, казва Аналиса Пиаза, икономист на Newedge Strategy в Лондон. „И все пак това наистина ще помогне на растежа и ще позволи на икономиката да избегне спад през третото тримесечие“, допълва тя.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 0,3% през второто тримесечие спрямо първото, когато нараства с 0,1% на тримесечна база.

Кредитният рейтинг на Италия беше понижен от трите основни глобални рейтингови агенции. Първоначално, на 19-ти септември италианският рейтинг беше понижен от Standard & Poor’s.

Поради нарастващата цена на кредитирането и политическата несигурност около правителството на премиера Силвио Берлускони е възможно Италия да изпита затруднения при понижаването на дълговата си тежест, възлизаща на 120% от БВП, посочва S&P.

„Зад добрите данни за производството през август вероятно се крият сезонни фактори“, коментират Киара Корса и Лоредана Федерико, икономисти на UniCredit SpA в Милано. „Днешните резултати омекотяват някои негативни рискове за прогнозата ни за запазване на сегашния темп на растеж“.

Миналия месец италианското правителство одобри мерки за понижаване на бюджетния дефицит с 54 млрд. евро, а Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да изкупува италиански облигации, след като цената за кредитирането на страната нарасна до исторически нива поради опасенията за неминуемия фалит на Гърция. Планът за бюджетни икономии в съчетание с първоначален пакет на приблизително същата стойност може да се отрази негативно на италианския растеж.

На 20-ти септември Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за италианската икономика, като обяви, че страната няма да успее да стопи бюджетния си дефицит през 2013 г., както обеща Берлускони. Два дни по-късно правителството в Рим също понижи икономическата си прогноза до 0,7% през тази година и 0,6% през 2012 г. През април правителството очакваше ръст от 1,1% и 1,3% съответно. Финансовото министерство потвърди ангажимента си за постигане на балансиран бюджет през 2013 г.

Първоначално италианското статистическо бюро обяви спад от 0,7% на индустриалното производство през юли. Данните за БВП през третото тримесечие ще бъдат обявени на 21 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още