IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото отново под натиск заради рейтинга на Италия

Рискът от допълнително влошаване на икономическата ситуация в Европа може да се окаже решаващ за кредитните рейтинги на определени държави и продължава да тегли еврото надолу

14:40 | 05.10.11 г.
Еврото отново под натиск заради рейтинга на Италия

Фундаментален коментар

Въпреки че вчера еврото успя да върне част от загубите си от края на миналата и  началото на настоящата седмица, единната валута остава под сериозен натиск, тъй като още една от водещите световни рейтингови агенции понижи кредитния рейтинг на Италия в рамките на по-малко от 15 дни.

След като в края на септември Standard & Poor’s намали оценката си за страната, късно снощи аналогични действия предприе и Moody's, чието понижение беше с цели три нива. В допълнение към това агенцията постави под негативна перспектива текущия рейтинг на Италия, което показва, че са възможни допълнителни редукции в следваите месеци, ако държавният й дълг продължава да расте.

Според данни на статистическата служба Eurostat размерът на задлъжнялостта е бил 116 процента от брутния вътрешен продукт към края на 2010 година, което прави Италия втората държава-членка на Еврозоната по този показател след Гърция.

Макар че размерът на дълга не е проблем отскоро, в  основата на решението на Moody's за понижение  на кредитния рейтинг на страната стои рискът от допълнително влошаване  на икономическата ситуация в Европа, което най-вероятно ще затрудни достъпа  на Италия до пазарите на облигации и ще оскъпи заемите, които тя получава от инвеститорите.

Основната причина за спада на еврото през последните месеци са именно опасенията за разрастване на дълговата криза  извън Гърция, тъй като евентуално драстично влошаване на финансите на Италия и Испания например би имало значително по-негативен ефект върху европейската икономика предвид големия дял на тези държави в брутния вътрешен продукт на Еврозоната. Неслучайно с голяма доза притеснения бяха приети и коментарите от страна на Moody's, че пониженията на кредитните рейтинги може да продължат и при други страни от региона, които имат проблеми със своята задлъжнялост.

Определено можем да кажем, че в момента някои държави страдат от спад на инвеститорското доверие, отразяващо се най-вече в по-високите лихви, които пазарните участници изискват за закупуването на облигации, издадени от съответните правителства. Ако тази тенденция продължи и през следващите месеци, то логиката сочи допълнителен спад на единната валута спрямо по-голямата част от основните ѝ конкуренти.

 

Технически коментар

 

EUR/USD

Open – 1.3175; High – 1.3368; Low – 1.3145; Close – 1.3349

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:58 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още