IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската изходяща производствена инфлация се ускори през септември

На годишна база ускорението е най-голямото от почти 3 години

16:30 | 07.10.11 г.
Британската изходяща производствена инфлация се ускори през септември

Изходящата производствена инфлация във Великобритания се ускори през септември на годишна база с най-високото темпо от почти 3 години, подхранвана от по-високите разходи за хранителни и петролни продукти, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от MarketWatch.

Ускорението е с 0,3% на месечна база и с 6,3% на годишна база, което е най-високият ръст от октомври 2008 г. Очакванията на анализаторите бяха за повишение от 0,2% на месечна база и 6,3% на годишна.

През август показателят остана без промяна спрямо предходния месец, достигайки 6,3% спрямо август 2010 г.

Петролните продукти допринасят с 1,9 процентни пункта за увеличението на годишна база, докато хранителните продукти са с принос от 1,45 процентни пункта. При дрехите, текстила и кожените изделия приносът е от 0,64 процентни пункта, което е най-високият годишен показател в отчитането на данните.

Същинската изходяща производствена инфлация, която изключва цените на хранителните продукти, напитките, тютюна и петролните продукти, през септември се е ускорила с 0,3% на месечна база и до 3,8% на годишна, което е най-висок показател от февруари 2009 г., посочиха от статистическата служба.

Анализатори обаче очакват инфлационният натиск от страна на петролните продукти скоро да отслабне, но не и английската централна банка да промени монетарната си политика заради слабостта на британската икономика.

„Все още сме убедени, че огромният обем на свободни мощности в икономиката и настоящата слабост на световното търсене ще помогнат за понижаване на производствената инфлация през следващите няколко месеца“, заяви Самюъл Тъмбс, икономист в Capital Economics.

Инфлацията във Великобритания се ускори до 4,5% през август и се очаква да удължи устрема си нагоре до края на годината, макар целта на централната банка е да я задържи на ниво от около 2%. Вчера обаче от финансова институция обявиха, че ще увеличат програмата си за изкупуване на държавни облигации с нови 75 млрд. паунда през следващите няколко месеца с цел стимулиране на немощната икономика.

Входящата производствена инфлация във Великобритания се е ускорила през септември до 1,7% на месечна база, а спрямо септември 2010 г. ускорението е със 17,5%, става ясно от данните на статистическата служба.

Очакванията на анализаторите бяха за забавяне от 0,5% на месечна база, което би довело ускорението на годишна база до 17,5%. През август входящата производствена инфлация в страната се забави с 1,8% на месечна база при ускорение от 16,2% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още