IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство се сви с 1% през август на месечна база

Очакванията на анализаторите обаче бяха за спад от 2%, а на годишна база е регистриран ръст от 7,7%

15:33 | 07.10.11 г.
Германското промишлено производство се сви с 1% през август на месечна база

Промишленото производство в Германия през август се сви с 1% на сезонно изгладена месечна база, водено от спада в производството на потребителски стоки, съобщиха от министерството на икономиката и технологиите на страната, цитирани от CNBC.

Според изданието това е признак, че световното икономическо забавяне може да засегне и най-голямата европейска икономика. Ако се вземе под внимание и спадът на поръчките в индустрията през същия месец, става ясно, че германското производство изглежда губи импулс.

„Спадът потвърждава, че германският промишлен сектор изпитва последиците от забавянето в световната търговия и по-слабото вътрешно търсене на фона на разрастващата се дългова криза в еврозоната“, заяви Алине Шуйлинг от ABN AMRO.

Показателят за юли на месечна база бе коригиран минимално до ръст от 3,9% вместо първоначално оповестените 4%.

В съобщението се отбелязва, че за август производството на потребителски стоки е намаляло с 4,9%, водено от свиването при стоките за дълготрайна употреба, което от министерството свързват със сезона на отпуските през лятото.

В строителството е бил отчетено понижение от 1,2%, но производството на стоки за междинно потребление е нараснало с 0,7%.

Днешните данни включват и някои положителни сигнали, за които от министерството на икономиката твърдят, че могат да служат като показател, че промишлеността остава във възходяща тенденция въпреки месечния спад.

На годишна база ръстът в индустрията на най-голямата европейска икономика е 7,7%, а предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад от 2% на месечна и ръст от 6,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още