IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансът на ЕЦБ се разшири до рекордна стойност

Изкупуването на облигации и кредитирането на банките раздуват баланса до 2,42 трлн. евро

17:50 | 29.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Балансът на ЕЦБ се разшири до рекордна стойност

Балансът на валутната система на еврозоната е достигнал рекорден размер, показват публикуваните днес данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). С основна заслуга за това са изкупуването на правителствени облигации и мащабните операции по кредитиране на банковия сектор.

Общият баланс на евросистемата, който е съставен от консолидиран баланс на Европейската централна банка и централните банки на 17-те страни от еврозоната, се е разширил с 26,2 млрд. евро само за седмица и към 25 ноември размерът му е 2,42 трлн. евро.

За последната година балансът на евросистемата се е разширил с 503,6 млрд. евро.

През последните месеци ЕЦБ получава множество критики за това, че активите в баланса й непрекъснато растат заради изкупуването на облигации и другите нестандартни мерки, насочени към финансовия сектор.

Според президента на институцията Марио Драги обаче балансът на ЕЦБ „не е подложен на риск“, пише MarketWatch.

Нетният размер на кредитите към кредитни институции се е свил с 10,4 млрд. евро за седмицата до 189,7 млрд. евро. При традиционните операции за кредитиране обаче отпуснатите средства се увеличават.

През миналата седмица падежираха кредити за 230,3 млрд. евро, а на тяхно място са отпуснати нови 247,2 млрд. евро. При едноседмичните кредити пък тази седмица бе достигнато най-високо търсене от юни 2009 година насам, като са били отпуснати 265,5 млрд. евро.

В баланса на евросистемата се отчита ръст на ценните книжа, притежавани за целите на монетарната политика, от 9 млрд. евро до общо 263,3 млрд. евро. С основна заслуга за това е програмата за изкупуване на облигации на страни от еврозоната на вторичния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В скоро време ще има голям развод между ЕС и САЩ, голям сейр ще стане. Очаквайте нова световна валута и погребение за "свободния пазар". Умните народи и държави ще въведат държавно регулирания капитализъм, ще се промени и бюджетирането на страните. Най вероятно *** пари-долари,евро емитирани с цел спекулация и лихварство ще изчезнат яко дим. А САЩ ще го издухат най много, защото от високо се пада най лошо! Зад така наречената пазарна икономика на САЩ стой най мощната военна сила, ЦРУ, СБ и МВФ. При всяка сериозна криза правителството на САЩ налива(тоест напечатва) милиарди долари в икономиката. Като в същото време СБ и МВФ разкатават майката на всяка конкуренция от вън. На всичкото отгоре не може да си купиш петрол ако нямаш долари. Така САЩ си печатат пари на воля, това ли е пазарна икономика......и дали балона не се пука вече???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 12 години
Жалко, че вече не плащат хората само за впечатления..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Балансът на ЕЦБ се разшири до рекордна стойност"Ще предложа по-смислено заглавие: "Балона се надууува...., надувайте момчета......."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
М да, като каза анализатора на Сити банк, в момента ЕЦБ се бие с ръцете на гърба, а е достатъчно да използва само едната за да реши голяма част от проблемите. Все пак Сити е една от банките които палят свещи да няма официално фалирала страна. Това четохте ли го:http://***.banker.bg/?Channel=2&Category=961&Article=457429Иначе Драги прави доста добро впечатление до момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 12 години
"бла бла бла... не е подложен на риск ... бла бла бла" от устата на шефа на ЕЦБ хич не ми звучи добре... Да не стане от торбата с пу*тките к*ура да изтегли. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още