IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля двугодишни или тригодишни кредити за банките

Целта на безпрецедентната мярка е да освободи блокирания междубанков паричен пазар и да облекчи банките при покупка на ДЦК

18:17 | 24.11.11 г. 2
ЕЦБ обмисля двугодишни или тригодишни кредити за банките

Европейската централна банка обмисля удължаване на сроковете по кредитите, които отпуска на банките, до 2 или 3 години, за да се опита да предотврати превръщането на кризата в еврозоната в кредитен крах, твърдят източници на Ройтерс, запознати с проблема.

ЕЦБ проучва безпрецедентната мярка, откакто засилените опасения, че дълговата криза може да залее цялата еврозона, засегнаха междубанковия паричен пазар, а банките съкратиха списъка на останалите кредитни институции, на които са готови да заемат средства.

Целта на ЕЦБ е да освободи блокирания междубанков паричен пазар и да осигури на банките по-голям простор за действие при закупуването и задържането на облигации на страните-членки на еврозоната.

Понастоящем максималният срок, за който финансовата институция предлага финансиране, е една година.

С разпространението на дълговата криза ЕЦБ попадна под увеличаващ се натиск да се намеси в по-голяма степен на пазара, изкупувайки държавни облигации, но тя не е склонна да поеме подобен ангажимент.

Тя обаче е свободна да кредитира банките с трилиони евро и може да използва това оръжие за индиректна подкрепа на правителствата, които се опитват да емитират нов дълг.

Според източниците ЕЦБ е дала знак за удължаване на срока по кредитите с цел и да прецени интереса им, преди мярката да бъда обявена официално. Възможността за удължено кредитиране е била оповестена през миналата седмица на среща на ЕЦБ с представители на банки, сред които Goldman Sachs, Barclays Capital и Morgan Stanley, твърди един от източниците на агенцията.

„Беше казано, че те ще се подготвят да предложат 2- или 3-годишно кредитиране“, посочва източникът. „Въпросът е дали банките ще се заинтересуват. Може да се приеме като петно, ако една банка използва 2- или 3-годишно финансиране от ЕЦБ. Може и ефектът да е толкова малък, че да не си струва“, подчертава той.

Според друг от източниците ЕЦБ разглежда възможността за осигуряване на ликвидност в подобен времеви хоризонт, но чрез предоставянето на поредица от краткосрочни кредити с обещанието да остави кредитната линия отворена за срок до 3 години.

„Беше обсъдено ... Но все още няма решение“, заяви длъжностно лице, запознато с въпроса.

Последна актуализация: 15:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Абе тези *** ли са, или не четат банкови отчети?! Всички големи европейски банки са продавали набедени облигации в последно тримесечие, и не само. Те си имат ликвидност (повечето са изпълнили годишните си цели за финансиране още през първите 9 месеца) и не искат допълнителни пари за да правят пачка от поемането на риск да купят облигации вместо ЕЦБ, при положение че ги тормозят с изискания за капитал които им сваля конкурентността спрямо останалите големи банки и не само че не се гарантират на евро ниво тези дългове, ами на всичкото отгоре някакви играчи с подкрепата на едни агенции решават колко трябва да запишеш че струват в края на тримесечието.. Пълен ***, но все ще проумеят и официално какъв е проблема и ще го решат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Това вече е начина да се осигури пазар за ментарските ДЦК , ментаризация която става политика на ЕЦБ..много хубава банка. Важното е че тези които имат достъп до ментарския пазар , ще лапат пари и ще си ги харчат за китайски и германски стоки , да не вземе да им спре експанзията случайно. А какво ще правят банките след 3 години , срока ще се удължи на 72 месеца сигурно и така докато се стигне до хиляди и милиони месеци , а стойността на еврото ще се покачва на валутния пазар за да се превърне в един голям балон и да можем всички да литнем някога с него.Тези хора са невменяеми , продължават да държат икономиките в депресия и изобретяват невероятно начини за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още