IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва с изкупуване на активи?

Институцията е започнала план за изкупуване на обезпечени облигации за 40 млрд. евро, посочват източници, пожелали анонимност

14:44 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ започва с изкупуване на активи?

Европейската централна банка е стартирала програма за изкупуване на обезпечени облигации на стойност 40 млрд. евро. Целта е да се влее ликвидност на финансовия пазар, посочват за Bloomberg източници, пожелали анонимност.

Операциите по придобиване на облигации са започнали вчера, твърдят източниците. От Европейската централна банка обаче отказват коментар на информацията.

По-рано този месец ЕЦБ обяви, че планира нова програма за изкупуване на активи, подобна на тези отпреди две години. Намерението на институцията е да се придобият обезпечени облигации на стойност поне 300 млрд. евро.

Програмата на ЕЦБ е част от опитите на централната банка за стабилизиране на финансовата система в еврозоната. Тя бе сериозно разклатена от проблемите на Гърция, а сега отново има затруднения с ликвидността заради усложняващата се ситуация на Италия.

Миналата седмица ЕЦБ взе решение за понижение на основния лихвен процент в еврозоната с четвърт процентен пункт до 1,25 на сто. Освен това бе обещано на банките от валутния съюз да бъде предоставено неограничено количество средства с лихвен процент именно от 1,25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още