IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки молят ЕЦБ да продължи с изкупуването на държавни облигации

Президентът на местната банкова асоциация отхвърля идеята за излизане на някои държави и най-вече Гърция от еврозоната

11:25 | 11.11.11 г.
Испанските банки молят ЕЦБ да продължи с изкупуването на държавни облигации

Президентът на Асоциацията на испанските банки Мигел Мартин се обърна към Европейската централна банка с молба да продължи изкупуването на държавни облигации, емитирани от проблемните страни в еврозоната, в които влиза и самата Испания, съобщи РИА Новости.

Според Мартин тази мярка ще помогне да бъда спасено еврото. Идеята е ЕЦБ с интервенциите си да понижава доходността по дълговите книжа на тези държави, като по този начин им позволи да рефинансират задълженията си на външните пазари.

В момента екпертите и инвеститорите следят внимателно доходността по 10-годишните италиански облигации, надхвърлила 7% през седмицата, което може да означава, че страната няма да бъде в състояние повече да рефинансира дълга си. Доходността по испанските облигации също е под натиск.

Президентът на асоциацията обаче отхвърля идеята за провеждането на радикална реформа в структурите на Европейския съюз, която предвижда излизането на някои държави и най-вече Гърция от общата европейска валута.

„В настоящите условия провеждането на радикална реформа в структурата на ЕС не е най-доброто решение. Ако някой иска да промени подписаните по-рано споразумения, то това трябва да стане след излизането на държавите от еврозоната от кризата“ каза Мартин на конференцията „Европа – новата икономика“, която се провежда в испанската столица Мадрид.

Той смята също, че в момента Испания не е в най-лошо положение в сравнение с останалите държави. „В момента Испания трябва сериозно да се заеме със структурни реформи и аз се надявам, че с идването на власт на новото правителство това ще се случи“, смята президентът на местната банкова асоциация.

На 20 ноември в страната ще се проведат парламентарни избори, като социологическите проучвания сочат, че около 45% от испанците са готови да гласуват за опозиционната Народна партия, докато управляващата Испанска социалистическа партия се подкрепя от 25% от избирателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още