IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Испания с нулев ръст през третото тримесечие

Проблемите на страната поставят под съмнение изпълнението на поставените цели за бюджетен дефицит, държавен дълг и икономически растеж

18:45 | 31.10.11 г. 1
Икономиката на Испания с нулев ръст през третото тримесечие

Икономиката на Испания през третото тримесечие регистрира нулев ръст, се посочва в публикуван днес доклад на централната банка на страната, цитиран от РИА Новости.

Забавянето на темпото на ръст в Испания започна от началото на годината, като през първото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,3%, а през второто – с 0,2%.

В доклада на централната банка се отбелязва увеличаване на бюджетния дефицит заради намалелите данъчни приходи, което поставя под съмнение способността на испанските власти да удържат бюджетния дефицит на ниво от 6% през настоящата година.

Бюджетът на страната за 2011 г. предвижда икономически ръст от 1,3% и увеличаване на приходите с 5,4%. Според прогнозите държавният дълг ще нарасне до 68,7% от БВП, докато през 2010 г. бе 62,85%.

Повечето местни икономисти са убедени, че икономическият ръст на страната ще се забавя до края на годината, като това до голяма степен се обуславя от високото ниво на безработица, достигнало през третото тримесечие до 21,52%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Свободното движение на работна ръка, така тачено от ЕС в комбинация с елиминирането на всякакво производство в ЕС и местенето му в Азия води точно до това, и още по зле ще става.. неможе толкова милиони хора да работят само в сферата на услугите или да не работят изобщо и да живеят от социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още