IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Програмата за изкупуване на облигации от ЕЦБ е временна

Новият президент на Европейската централна банка очаква ръст на БВП на еврозоната през втората половина на годината и забавяне на инфлацията до под 2% през 2012 г.

17:36 | 03.11.11 г.
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Новият президент на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че програмата за изкупуване на облигации на финансовата институция е временна, съобщи MarketWatch.

„Тя е временна, ограничена и оправдана от монетарно-политически съображения“, каза Драги на първата си официална пресконференция след поемането на поста, на която бе обявено и понижаване на основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 1,25%.

Той добави, че вземането на решението за понижаване на основната лихва е било единодушно, но не даде сигнал за по-нататъшното ѝ намаляване, предаде РИА Новости.

„Както казваше президентът Трише - ние никога не даваме обещания“, посочи Драги, визирайки предшественика си на поста Жан-Клод Трише, който използваше в изказванията си за възможните действия на регулаторния орган преди двукратното повишаване на основния лихвен процент през годината термина „активна бдителност“, тълкуван безпогрешно от пазарите като признак за предстояща промяна.

Редица анализатори очакват понижаване на основната лихва до 1% още в началото на 2012 г., без да изключват и възможността това да стане през декември.

Драги изтъкна също, че ЕЦБ разчита да регистрира ръст, а не свиване на брутния вътрешен продукт на еврозоната през втората половина на настоящата година въпреки прогнозите на анализатори, предвиждащи дори отрицателен ръст.

„Реалният ръст на БВП, който се забави през второто тримесечие, се очаква като доста умерен през втората половина на годината“, твърди новият президент на европейския регулаторен орган.

Според него инфлацията в еврозоната през 2012 г. може да се забави до под 2% годишно, макар че в краткосрочен период ще се задържи над това ниво, поставено като цел за постигане от страна на ЕЦБ в средносрочна перспектива.

„Инфлацията ще остане над 2% през следващите няколко месеца и ще се забавя през 2012 г., понижавайки се до под 2%“, обяви Драги. През септември инфлацията в еврозоната достигна 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още