IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалският премиер: ЕЦБ да не печата евро, за да спасява закъсали държави

Според Педро Пасос Коельо Лисабон ще успее да въведе финансите си в ред

21:55 | 12.11.11 г. 9
<p>
	Премиерът на Португалия Педро Пасос Коельо. Снимка: Ройтерс</p>

Премиерът на Португалия Педро Пасос Коельо. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да печата пари, за да плати дълговете на държави, които са се провалили със спазването на бюджетната дисциплина. Това заяви премиерът на Португалия Педро Пасос Коельо, като увери, че страната му може да въведе в ред финансите си, предаде CNBC.

“Ако ЕЦБ трябва да разреши проблемите на недисциплинираните държави, печатането на евро със сигурност ще бъде ужасен сигнал за всички”, коментира Пасос Коельо в телевизионно интервю.

Вчера обаче президентът на страната коментира, че ЕЦБ може да спре разпространението на финансовата криза на стария континент чрез „неограничено“ изкупуване на италиански облигации и като получи статут на “спасителна банка” за извънредни ситуации.

Португалия стана третата страна от еврозоната, която получи финансова подкрепа от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), след Ирландия и Гърция. В момента страната гласува болезнени и непопулярни икономически мерки, за да посрещне изискванията на своите партньори и кредитори.

“Трябва да демонстрираме увереност, че ще се справим с нашите финанси. Това обаче не може да се направи с мотива, че ЕЦБ ще плаща”, коментира португалският премиер.

Парламентът на Португалия одобри на първо четене вчера със солидно мнозинство закона за бюджета на страната за 2012 г. Според бюджета и споразумението с ЕС и МВФ Лисабон трябва да свие дефицита до 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) догодина.

Освен това, бюджетът на Португалия включва допълнително орязване на разходите, включително и за заплати и бонуси в публичната сфера, увеличение на данъците и други мерки, които изнервиха и разочароваха много португалци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Само една Германия е възможно да не е съгласна , защото до сега тя печелеше от това устройство на ЕЗ с експортно ориентираната си икономика. Франция въобще няма нужда да се прави на интересна - на Саркози работата е - видяла жабата че подковават вола и си вдигнала крака. Ако Германия не е съгласна , да си въведе марката и да напусне ЕЗ , така както и Великобритания не е в ЕЗ.Да много е изгодно да са експортноориентирани , а населението им - немците да са най големите спестовници но за да изнасят те в ЕЗ има такива които задлъжняват трагично и парите които получават срещу експорта си остават като дългове за другите...освен това и банките им на немците са кухи - издухаха спестяванията на народа като кредити раздадени на корпорациите им , а корпорациите вече плащат задълженията по старите си кредити с теглене на нови. Така че - ако някой има фрапираща нужда от евтино евро - това е Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Това не са реформи за изход от ситуацията , тези които се изискват от тях а са абсолютни глупости. Наистина ще има промяна към по добро единственно , ако им се отнеме възможността да емитират ДЦК и тогава ще харчат , колкото фиска им събира - само тогава ! Изхода е ясен - ЕЦБ им купува книгите и ги слага във фризера с 0-ла градуса лихва и вече само ДЦК на ЕЗ да могат да се емитират. Хората са казали - не е луд който е ял баницата ей така незаслужено , луд е който му я дава ! Да му мислят тези които ще вземат еврата от тези ДЦК , имат вариант да ги сменят за друга валута , да ги похарчат за стоки - петрол и суровини или да ги инвестират в ЕЗ. Могат и да ги сменят за нови ДЦК на ЕЗ , но дали ще им е изгодно защото лихвата ще е много пъти по ниска. Ясно е че те ще управляват цената на еврото дефакто и то в определени граници , могат да му я понижат стойността до два пъти и на Европа няма да и се отрази зле , могат и да балансират поведението си , което е по правилния ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Не си мисли, че това не им е ясно на онези там (Меркози, ЕЦБ и ко.). И това може винаги да се направи, но ако се направи ще се отслаби натиска за реформи и такива в края на краищата просто няма да се случат. Човекът е рационално същество и ако не се налага да се потруди за нещо той не го прави. Доказано многократно от практиката, вкл. и в България. Така че натискът трябва да го има и да остане. При това трябва да действа по-продължително време (психологическо правило) защото продължително време е действало и лентяйството и фалшивото усещане за благополучие. Иначе то няма да се излекува и пак ще се повтори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Има и вариант с разпад на Еврозоната , но той е непочтен от търговска гледна точка.Нямам идея защо са тези *** изказвания , че Италия може да направи реформи , а също и ..другите. Тази ситуация - всяка от страните в ЕЗ да може да издава собствени ДЦК е бомбата , която сега се активира ...такова животно , такива ДЦК са невъзможни...по дефолт е зададено че може да се притиска за плащането им друг който не е емитент на книжата понеже валутата е обща за ЕЗ.Голяма пробойна в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Съгласен съм. Ключа е в реалното провеждане на реформите, въпреки уличното недоволство на някои места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Реалността е че те вече не правят дългове , дълговете им вече се самовъзпроизвеждат с много високи темпове , ЕЦБ може да ги купи и плати и съхранява при нулеви лихви след това образно казано. Само тогава ще могат да направят реформи , които да се получат а и икономиката ще се ускори когато парите които банката е платила неизбежно се инвестират обратно в икономиките.Трагично е че това не се разбира и ще мине цяла година преди да се вземе адекватно решение.Имаме работа с бавно развиващи се икономисти , пазачи на статуквото , те рискуват да се случат 100% загуби вместо чисто математически в момента да се приемат 50% загуби с едно интелигентно решение и пак казвам - доверието ще се повиши драстично ...икономическото доверие и реално ще се загубят най много 30% от стойността на еврото.При 0-ла лихва , динамиката в развитието на финасовия сектор дългосрочно ще се загуби , но икономиката ще се възтанови много по бързо в сравнение с други варианти на развой на събитията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Заставане зад статутковото няма да оправи проблема. Искаш да кажеш, че една сутрин всички в ЕЗ ще се събудят без дългове и ще са диви и щастливи и никога повече няма да трупат дългове ли? Това не е икономическата реалност. Икономическата реалност е такава, че много хора са живели много дълго над стандарта който заслужават. Било те държавни служители или не. Много лесно е да дадеш на някой нещо, което не е заслужил, а после да се помъчиш да му го вземеш, след като е свикнал с него. Елиминирането на дълговете както казваш, ще реши проблема за 1 месец, докато не дойде време за следващата заплата. Ако не се направят дълбоки изрязвания няма да стане работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Разрушаване , разпадане на ЕЗ означава ликвидация на ЕЦБ и на еврото - т.е. катастрофална загуба на 100 % за тези които държат такива пари - евро.Крайно време е да се вземе решение продиктувано от реалността , а не някакви фантазии за набиране на капитал който не е с източник Европа.При положение , че вече почукаха на тази врата и резултата е ясен - фонда им не може да набере капитал по никакъв начин в достатъчен размер за да реши проблема завинаги. Да вземат да се съберат и да променят статута на ЕЦБ за такава ситуация и банка да КРЕДИТИРА - това ще спаси икономиката в цял свят , защото риска от неконторолирани фалити я застрашава. Освен това , подобен акт е едно интелигентно решение на проблема а разпада , неконтролираните фалити са диващина в 21 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Човека не е добре с главата , ЕЦБ трябва да изкупи всички дългове като еднократен акт !!!!!!Той не само че няма да се справи , защото реформите няма да подобрят по никакъв начин движението на пари в икономиката на Португалия , а напротив ще се запуши този кръговрат и то дългосрочно.За да не се шокират пазарите трябва да се изкупят дълговете , лихвата на еврото ще е нулева до момента в който не започнат плащания по тези дългове , а плащания ще има едва когато бюджетите на въпросните държави излязат на профицит. За целта ще е необходима фискална консолидация на ЕЗ и повече такива ДЦК на на Гърция , Португалия , Испания ...Германия или Франция няма да има на хоризонта , защото ще има ДЦК на ЕЗ. Това напълно ще реши проблема с кризата и икономическата депресия. Реално говорим само за 50% обезценка на еврото , чисто математически..а доверието което ще породи такъв акт за решаване на проблема едва ли ще позволи еврото да се обезцени с повече от 30% към щатския долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още