IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия ще се обърне към кредиторите си за промяна на условията за помощ

Обект на молбата ще бъдат сроковете за консолидиране на бюджета

21:33 | 31.10.11 г. 2
Португалия ще се обърне към кредиторите си за промяна на условията за помощ

Португалия възнамерява да се обърне към Европейския съюз и Международния валутен фонд с молба да бъдат направени промени в споразумението за финансова помощ от 78 млрд. евро, за да може то да отчита „икономическите реалности“ в страната, пише британският вестник Financial Times, като се позовава на премиера на страната Педро Пасуш Коельо.

„Ще предложим някои поправки в нашата програма за финансова и икономическа помощ така, че тя да отчита икономическите реалности и динамиката на основните макроикономически показатели“, е заявил Коельо.

Той е посочил, че ще отправи молбата през ноември, когато международните кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще оценява действията на страната по изпълнението на програмата за намаляване на бюджетните разходи.

Същевременно икономисти и политици уточняват, че на преговорите страната ще помоли за удължаване на сроковете, в които трябва да успее да консолидира бюджета си.

Срещу помощта от ЕС и МВФ португалското правителство пое ангажимент да намали бюджетния дефицит на страната до 5,9% от брутния вътрешен продукт до края на годината, като през 2010 г. показателят бе 9,8%.

Планираните 78 млрд. евро ще бъдат отпуснати на Португалия в рамките на 3 години, като помощта бе съгласувана през май тази година.

В началото на октомври централната банка на страната понижи прогнозата си за БВП за 2012 г. до спад от 2,2% в сравнение с прогнозираните по-рано -1,8%, обосновавайки се с планираните мерки за строги икономии, макар да подобри прогнозата си за настоящата година до спад от 1,9% спрямо по-рано посочените 2%.

През 2010 г. държавният дълг представляваше 93% от БВП и бе сред най-високите в Европа, като според последната прогноза на ЕК през настоящата година ще достигне 101,7% от БВП, а през 2012 г. - 107,4% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
tenero
преди 12 години
Утопия? Още ли има неразбрали, че икономиките в Европа са конкурентни само в условията на съюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
долу, вдясно - Оли Рен: Португалия може да не постигне целта за понижаване на бюджетния дефицит.Май се вижда, че никакви спасителни фондове немогат да помагат на мързеливците. Има една поговорка: Помогни си сам за да ти помогне Господ (не че съм варващ, но съм фен на първата част) А иначе мерси ви за Утопията наречена Европейски Съюз. Почти като във фантастичен филм всички досега живяха свободни и щастливи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още