IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Португалия може да не постигне целта за понижаване на бюджетния дефицит

Рискът е свързан с недостатъци в системата за планиране на бюджета и изпълнението му, смята европейският комисар по икономическите и валутните въпроси

10:20 | 19.10.11 г.
Оли Рен: Португалия може да не постигне целта за понижаване на бюджетния дефицит

Португалското правителство може да не успее да намали бюджетния дефицит през годината до степента, необходима за изпълняване на условията за превеждане на финансовата помощ за страната от страна на международните кредитори, заяви късно вчера европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от WallStreet Journal.

Според условията на програмата за спасителна финансова подкрепа от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, която е на стойност 78 млрд. евро, Португалия трябва да съкрати бюджетния си дефицит до 5,9% от БВП през тази година, до 4,5% през 2012 г. и до 3% през 2013 г.

„Въпреки усилията, последните данни показват риск, че задачата за постигане на показателите за дефицита, посочени в програмата на кредиторите, може да не бъдат изпълнени“, е казал Рен. По думите му рискът е свързан с недостатъци в системата за планиране на бюджета и изпълнението му, които трябва да бъдат отстранени.

„Като се има предвид показаната от Португалия ангажираност в борбата с икономическите проблеми, опитът на Ирландия може да ѝ бъде полезен. Мисля, че Португалия е в състояние да се справи с препятствията, да въведе ред в икономиката и да възстанови доверието на инвеститорите“, твърди еврокомисарят.

Португалският план за бюджетна консолидация предвижда значително намаляване на социалните помощи, на разходите за образование и здравеопазване.

През 2012-2013 г. страната трябва да спести 1 млрд. евро от реформи в областта на държавното управление, като се очаква между 2012 и 2014 г. броят на заетите в сектора ежегодно да намалява с 1-2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още