IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия планира най-голямото орязване на разходите от 50 години

Публичните разходи трябва да бъдат понижени до 43,5% от БВП до 2015 г., обмисля се повишаване на данъците за компаниите и физическите лица с най-високи приходи

21:42 | 31.08.11 г.
Португалия планира най-голямото орязване на разходите от 50 години

Португалското правителство планира най-голямото орязване на разходите през последните 50 години, а действията му бяха описани от министъра на финансите на страната Витор Гашпар като безпрецедентни, съобщи ВВС.

Според Гашпар дясноцентристкото правителство на социалдемократите ще намали публичните разходи от настоящите 44,2% в португалския брутен вътрешен продукт до 43,5% до 2015 г.

Правителството се стреми да постигне целите, които си е поставило за намаляване на бюджетния дефицит на страната, тъй като това е едно от условията за получаване на траншовете от спасителния пакет на Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Подобно на съседна Испания, и в Португалия бяха проведени множество протести срещу предприеманите мерки.

Гашпар обяви и планове за повишаване на данъците за компаниите и физическите лица с най-високи печалби, каквито вече се обсъждат и в други държави от ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още