IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия вдига ДДС върху сделките с ток и газ и замразява заплатите

Допълнителните мерки за намаляването на дълга и дефицита влизат в сила от септември. ЕС, МВФ и ЕЦБ одобриха втория транш от спасителното финансиране за Лисабон

14:26 | 12.08.11 г.
Португалия вдига ДДС върху сделките с ток и газ и замразява заплатите

Португалия повишава данъка върху добаваната стойност (ДДС) върху продажбите на природен газ и електричество като мярка за намаляване на държавния дълг, пише АП. Замразяват се и заплатите на държавните служители в сектора на отбраната и публичната администрация.

Двете нови мерки ще влязат в сила от септември, каза днес финансовият на Португалия министър Витор Гаспар.
Целта е от мерките да се съберат 100 млн. евро (140 млн. долара) и да се „коригират бюджетните дисбаланси“.

Лисабон е поел такъв ангажимент в контекста на получената спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ).

Португалия получи 78 млрд. евро (112 млрд. долара) от ЕС и МВФ, след като изнервените заради прекомерната задлъжнялост на страната инвеститори започнаха да искат безпрецедентно високи лихви, за да й заемат средства.

Мисията на ЕС, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), която оценява работата на португалското правителство от началото на август, взе решение да бъде преведен на втория транш от спасителната помощ, съобщи БНР. Той е в размер на 11,5 млрд. евро.

Мисията не е установила проблеми по време на проверката, съобщи Ройтерс. Според условията на ЕС, МВФ и ЕЦБ, Лисабон трябва да свие бюджетния дефицит до 5,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) през настоящата година и до 3% - догодина, да съкрати държавните разходи, да вдигне данъците, да започне приватизация и да предприеме структурни реформи, особено на трудовия пазар.

Очаква се португалската икономика да се свие с над 2% през тази година. Заради икономическото забавяне в Европа обаче е много вероятно най-бедната западноевропейска държава да не успее да се справи с поставените пред нея цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още