IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтингите на британски и португалски банки

За британските институции основанието е влошените възможности за подкрепа от страна на държавата, а за португалските - увеличения риск по активите им след понижаване на кредитния рейтинг на страната

12:21 | 07.10.11 г. 3
Moody's понижи рейтингите на британски и португалски банки

Международната рейтингова агениця Moody's понижи рейтингите на 12 британски и 9 португалски финансови институции, сред които Lloyds TSB, Royal Bank of Scotland, Nationwide и Santander UK, съобщиха ВВС и CNBC.

Основанията на рейтинговата агенция по отношение на Великобритания са намалените й очаквания за възможностите на британското правителство да подкрепи компании в беда.

От Moody's обаче подчертават, че пониженията не отразяват „влошаване на финансовата устойчивост на банковата система“.

Информацията веднага се отрази на котировките на акциите на финансовите институции, като тези на  Royal Bank of Scotland понижиха стойността си с 3,8%, а на Lloyds TSB – с 3,4%.

„Moody's Investors Service днес понижи рейтинга на дълга с право на първи кредитор и рейтинга на степента на сигурност на депозитите на вложителите на 12 британски финансови институции и потвърди рейтингите на една институция. Пониженията са вследствие на преоценката от страна на Moody's за подкрепящата среда във Великобритания, която се отразява в премахване на системната подкрепа за 7 по-малки институции и в намаляване на системната подкрепа ... за 5 по-големи и по-важни в системно отношение финансови институции“, се посочва в съобщението на агенцията.

Рейтингите на контролираната от правителството Royal Bank of Scotland са орязани с 2 степени, а на Lloyds TSB, поделение на частично национализираната Lloyds Banking Group - с 1 степен. При британското поделение на испанската банка Santander понижението е с 1 степен, докато при Nationwide Building Society - с 2.

По отношение на португалските банки действията на Moody's се предприети заради увеличения риск за активите им вследствие на техните вложения в португалски държавни облигации след орязването на кредитния рейтинг на Португалия от агенцията през юли до ниво Ва2 с негативна перспектива.

„Ключовият фактор за понижаването на повечето рейтинги по дълговете и степента на сигурност на депозитите е преценката на Moody's за влошаване на тяхната неподкрепена финансова устойчивост“, обявиха от агенцията.

Пониженията са с между една и две степени за рейтингите по дълга и степента на сигурност на депозитите за 9-те банки и с една до две степени по отношение на индивидуалните рейтинги на 6 от тях.

На всички банкови рейтинги е присвоена негативна прогноза с изключение на Banco Portugues de Negocios, за която по всички рейтинги прогнозата е развиваща се.

6-те банки с понижен индивидуален рейтинг са Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta и Caixa Economica Montepio Geral.

При Banco Internacional do Funchal и Banco Portugues de Negocios рейтингите по дълга и степента на сигурност на вложенията са орязани вследствие на понижението на рейтинга на страната, докато при Espirito Santo Financial Group – заради понижаването на рейтингите на нейния оператор BES.

Moody's подчертава, че очаква по-нататъшно влошаване на качеството на вътрешните активи на банките заради перспективите за по-слаб икономически растеж и правителствените мерки за строги икономии, както и заради влошената ликвидност при липсата на достъп до общо финансиране.

От агенцията отбелязват, че ако плановете за рекапитализиране и намаляване на нивото на заемен капитал на португалските банки се окажат успешни, те ще помогнат за възстановяване на доверието в тях. „Moody's обаче смята, че тези планове срещат значителни рискове при реализацията им“, изтъкват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не само, а защото са водили безобразна политика в раздаването на хартийки, дори и виртуално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не само, а защото са водили безобразна политика в раздаването на хартийки, дори и виртуално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Moody`s свали рейтинга на 12 британски банки. За един месец агенцията свали рейтингите и на най-големите банки в САЩ, Франция и Италия. Вчера Moody`s свали с две степени дългосрочните рейтинги на двете най-големи италиански банки UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo.Майстори -демагози са в прехвърлянето на проблемите си, върху главите на другите!!! Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено!!!Проблема са САЩ,САЩ, и най-много САЩ, а после Франция, Италия, Испания и т.н, с техните около 20 трилиона. Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от брадатите и плешиви евреи,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още