IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's подкрепи "ААА" рейтинга на САЩ

За да бъде запазен ААА рейтингът на САЩ, към средата на десетилетието съотношението между държавен дълг и БВП на САЩ трябва да бъде свалено до 75%, посочва агенцията

21:23 | 08.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Moody's подкрепи "ААА" рейтинга на САЩ

 

Дори след като Standard & Poor's понижи в понеделник рейтинга на редица компании свързани с дългосрочния щатски дълг, Moody's потвърди първокласния „Ааа“ рейтинг на САЩ, пише CNBC

Поради драмата  в Конгреса около повишаването на дълговия таван на страната, на 13 юли Moody's постави рейтинга на САЩ „под наблюдение“- мярка която сега е отменена.

Анализатори на рейтинговата агенция все пак посочват, че рейтингът на САЩ все пак може да бъде понижен, ако перспективите за развитието на американската икономика се влошат или Вашингтон не успее да оправдае очакването за съкращаване на бюджетния си дефицит.

"За да бъде запазен рейтингът ААА на САЩ, очакваме (от САЩ) допълнителни мерки, целящи да сведат съотношението между държавния дълг и брутния вътрешен продукт до показател, който не надвишава планираните 75% в средата на десетилетието, както и допълнителното му понижаване в дългосрочен план", се посочва в доклад на Moody's.

"Споразумението, постигнато миналата седмица (между Белия дом и Конгреса) сочи, че постигането на съгласие за изпълнение на плана до началото на 2013 година ще бъде трудно, като се има предвид политическата поляризация, но е възможно", отбелязват анализаторите на рейтинговата агенция.

Standard & Poor's понижи в петък рейтинга на САЩ с една степен от "ААА" до "АА+" за първи път в историята си, заявявайки, че постигнатото споразумение е "недостатъчно".

Moody's обаче възнамерява да даде повече време на Вашингтон за решаване на проблема с дълга. Според агенцията САЩ "продължават да демонстрират показатели, съответстващи на рейтинг ААА, въпреки очакваното влошаване на кредитната история през следващите години."

Moody's потвърди във вторник оценката си "Ааа", дадена на държавния дълг на страната, но предупреди, че би могла да я понижи, като промени перспективата на рейтинга от "стабилна" на "отрицателна".

Междувременно щатският финансов министър  Тимъти Гайтнър заяви, че правителствата и централните банки имат достатъчен марж да отговорят на икономическата и финансова криза.

"Растежът се е забавил, но има достатъчен марж, за да могат централните банки и правителствата да действат в подкрепа на справянето с натиска, все още съществуващ в света", заяви Гайтнър пред CNBC.

Изявлението е направено преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви снощи възобновяването на закупуването на облигации на изпаднали в затруднение на пазарите страни от еврозоната.

От своя страна Федералния резерв (Фед) на САЩ свиква заседание на комитета по паричната политика утре.

На въпрос дали според него вече има рецесия, Гайтнър отговори, че не вярва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
май бяха най-малките батерийки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
AAA размер за батерийки ли беше?Единствен верен отговор - ДА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още