IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's оряза рейтингите на осем гръцки банки

Европейският банков регулатор изисква от по-слабо преминалите стрес тестовете банки спешно да набавят свеж капитал

10:56 | 23.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Moody&#39;s понижи с две степени кредитния рейтинг на осем гръцки банки, сред които и на Alpha Bank<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Moody's понижи с две степени кредитния рейтинг на осем гръцки банки, сред които и на Alpha Bank. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's понижи с две степени кредитния рейтинг на осем гръцки банки, съобщават гръцките вестници.

Сега EmporikiBank, дъщерна на фреската Credit Agricole има рейтинг B3. National Bank, EFG Eurobank, Alpha-Bank, Piräus Bank, Attica Bank и ATE (Аграрната банка) са понижени от B3 на Caa2. Тези банкови институции обаче отдавна нямат инвестиционен статус при Moody's, предаде Ройтерс.

Според агенцията перспективите за гръцкия банков сектор остават негативни, което означава, че е възможно ново понижение на рейтинга.

Според EU-Taskforce гръцките банки не трябва да бъдат национализирани. До началото на кризата всички те са имали добри финансови показатели, заявява председателят на Taskforce Хорст Райхенбах, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt. „Затова и няма причина за поемането им от държавата“.

Но не само гръцките банки са под натиск. Европейският надзорен орган изисква от по-слабо преминалите стрес тестовете банки спешно да набавят свеж капитал, цитира Financial Times високопоставен френски служител. Досега се считаше, че институтите имат време до април 2012 г., за да се подплатят с още капитал. За провалилите се в тестовете девет банки срокът беше до края на декември.

Според вестника застрашени от този натиск са седем испански банки, по две германски, гръцки и португалски и по една от Италия, Кипър и Словения. Сред тях със сигурност попадат HSH Nordbank (Германия) и Banco Popolare от Италия. Процесът трябва да доведе до получаването на ново доверие в европейската финансова индустрия. От банките като начало се очаква да си набавят парите от пазарите. Европейският комисар за вътрешен пазар и услуги Мишел Барние не изключва и възможността някои банки да получат държавна помощ. Според материала на FT френското правителство предпочита помощта да дойде от спасителния фонд EFSF.

В списъка с проблемни банки няма нито една френска. Наскоро имаше спекулации, че големите банки в страната имат нужда от свеж капитал, защото държат голям дял от гръцките облигации.

Европейският банков регулатор (European Banking Authority – EBA) подложи общо 91 банки в Европа (които са държали 98,2 млрд. евро в гръцки държавни дългови книжа) на стрес тестове. Резултатите показаха, че 8 европейски банки не са достатъчно стабилни, за да издържат на продължителна рецесия, и се нуждаят от увеличаване на капитала си с 2,5 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Fi4eto
преди 12 години
Ако рейтинговите агенции млъкнат поне за 3 месеца бъркоча с кризата може да се пооправи с едно десетилетие по бързо :) Ама уви те триабва да са в центъра на вниманието за да не избледнее нуждата от съществуването им :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още