IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Словения с една степен - от "Аа2" на "Аа3

"Нарастващата политическа нестабилност" оказва натиск върху изпълнението на плановете за укрепване на бюджета

11:09 | 23.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи рейтинга на Словения с една степен - от "Аа2" на "Аа3

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service днес намали с една степен оценката си за кредитния рейтинг на Словения - от "Aa2" а "Aa3" - и обяви, че може да има ново понижение, предаде AFP, цитирана от БТА.

Решението на Moody's бе взето два дни, след като парламентът на страната гласува недоверие на правителството в деликатен момент за страната в икономически план.

Moody's, която определи отрицателна перспектива за оценката си за тази страна членка на еврозоната, посочва в комюникето си "нарастващата опасност от необходимостта правителство да бъде принудено отново да се намеси в подкрепа на банковата система на страната", засегната от сегашната финансова криза.

Перспективите за растежа на словенската икономика в краткосрочна перспектива вероятно ще бъдат засенчени от очакваното затягане на кредитирането заради затрудненията на банковата система и от вероятното забавяне на растежа на износа заради забавянето на световната икономика, подчертава Moody's.

Рейтинговата агенция посочва, че "нарастващата политическa нестабилност" оказва натиск върху изпълнението на плановете за укрепване на бюджета и структурните реформи, които пък са необходими, за да се избегне изостряне на държавния дълг в средносрочна перспектива.

Падането на дясноцентристкото правителство на 20-и септември оставя малката бивша югославска република без правителство в момент, когато дълговата криза в еврозоната и задъхването на икономиката на страната застрашават нейните финанси.

Лявоцентристкото правителство в Словения загуби вот на доверие в парламента - събитие, което открива пътя към първите предсрочни избори в Словения, откакто тя обяви независимост през 1991 година. Премиерът Борут Пахор получи само 36 гласа "за", а 51 депутати гласуваха против правителството в 90-членния парламент,

Словения бе тежко засегната от световната криза. Безработицата в страната нарасна почти два пъти за три години, а държавният дълг се увеличи от 22,5 на сто до 43,3 на сто от брутния вътрешен продукт между 2008 и 2010 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още