IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългове на Мадейра надуха дефицита на Португалия за 2010 г. до 9,8%

Португалското правителство цели да свие дефицита в държавната хазна до 5,9% през 2011 г. и под 3% догодина

17:15 | 30.09.11 г.
Дългове на Мадейра надуха дефицита на Португалия за 2010 г. до 9,8%

Бюджетният дефицит на Португалия през 2010 г. е бил 9,8%, а не първоначално обявените от местния национален статистически институт и правителството 9,1%, съобщи Bloomberg.

Ревизията „по никое време“ отразява необявени преди това разходи и дългове на о. Мадейра.

Дупката в хазната на Лисабон за първото полугодие се е свила до 8,3%, след като за първите шест месеца на миналата година беше отчетен дефицит от 10,4%, посочват от португалската национална статистическа служба в изявление за медиите.

Кристина Касалиньо, главен икономист в Banco BPI в Лисабон, коментира, че днешната ревизия на дефицита е очаквана. „Много е възможно да се окаже, че имаме нужда от предприемането на още икономически мерки. Това ще зависи от приходите и разходите в оставащите месеци до края на годината“, допълни тя.

Още на 16 септември централната банка на Португалия съобщи, че Мадейра има необявени разходи и дългове. Същият ден от финансовото министерство в Лисабон заявиха, че не знаят за какво става въпрос и считат случая за единичен.

Португалското правителство цели да свие дефицита в държавната хазна до 5,9% през 2011 г. и под 3% догодина. Ангажиментите са договорени с партньорите на Лисабон в Брюксел, като условие са получаване на спасителна помощ от Европейската централна банка, Еврпоейската комисия и Международния валутен фонд.

Според разчетите на управляващите в Португалия, дългът на страната ще достигне 100,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година и ще нарасне до 106,8% през 2013 г., като едва след това ще започне да се свива.

Правителството на Педро Пасос Коельо свива публичните разходи и вдига данъците, за да постигне целите, обещани в замяна на спасителната помощ от 78 млрд. евро, която беше отпусната на страната му миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още