IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощта за Португалия предвижда и 12 млрд. евро инжекция за банките

Финансовите институции трябва да получат допълнителен капитал, за да се по-устойчиви на потенциални шокове

19:57 | 04.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Помощта за Португалия предвижда и 12 млрд. евро инжекция за банките

Планът на ЕС и МВФ за оказване на финансова помощ на Португалия в размер на 78 милиарда евро включва 12 милиарда евро за рекапитализация на банките, които ще трябва да подсилят стабилността си

Това става ясно от текста на споразумението, сключено снощи между Международния валутен фонд и Европейския съюз и правителството на Португалия, предаде Франс прес.

Програмата предвижда мярка "в подкрепа на платежоспособността на банките, която може да достигне 12 милиарда евро", се уточнява в текста на меморандума, публикуван днес на интернет сайтовете на редица португалски медии.

Централната банка на Португалия ще препоръча на банките да доведат равнището на капитала от първи ред, който е показател за финансова стабилност, "до 9 процента до края на 2011 година и до 10 процента до края на 2012 година", се посочва в документа.

Очаква се утре мисията на ЕС и МВФ в Лисабон да даде пресконференция, на която да представи подробности по плана за спасяване на Португалия, заяви пред АФП източник от Европейската комисия.

Снощи португалското социалистическо правителство в оставка обяви, че е постигнало споразумение по условията в тригодишния план за помощ, което ще позволи бюджетният дефицит на страната да бъде намален по-плавно от предвиденото - до 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2013 година след отчетените 9,1 процента за миналата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Optic
преди 12 години
За банките работим. Печатането на пари само преразпределя от нас към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mr_crash
преди 12 години
*** off ECB!За какво работим?За хартийките дето EЦБ ги печата на кило? Те и за кенефна хартия не стават ако се наложи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още