IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Португалия понижи прогнозата си за 2012 г.

Очакванията са през 2012 г. БВП на страната да се свие с 2,2% вместо с досега прогнозираните 1,8%

21:19 | 06.10.11 г.
Централната банка на Португалия  понижи прогнозата си за 2012 г.

Централната банка на Португалия понижи прогнозата си за представянето на икономиката на страната през следващата година, тъй като правителствените мерки на строги икономии потискат потреблението, а забавянето на световната икономика увеличава натиска върху износа, съобщи MarketWatch.

В своя есенен икономически бюлетин банката обяви, че вече очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 2,2%, докато предишната прогноза бе за свиване от 1,8%.

За тази година обаче от финансовата институция очакват спадът в БВП да бъде само 1,9% вместо досега прогнозираните 2,0%.

Очаква се португалската икономика да остане слаба, докато правителството се стреми да изпълни целите от споразумението за отпускане на спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 78 млрд. евро.

„Монетарното и финансовото положение на португалската икономика се влоши значително през 2001 г. въпреки високото ниво на ползване на европейско финансиране и търсенето от чужбина, насочено към португалската икономика, се понижи повече от очакваното“, се посочва в съобщение на банката.

След поемането на премиерския пост през юни Педро Пасош Коельо обяви мерки за намаляване на нарастващия бюджетен дефицит, включително увеличаване на данъците и намаляване на публичните разходи, които удрят по вътрешното търсене. От централната банка очакват вътрешното търсене да се понижи с 5,2% през тази година и с 4,8% през следващата.

От финансовата институция заявиха още веднъж, че извършените до момента структурни реформи са „все още недостатъчни“ и че правителството трябва да проведе „спешни“ реформи в области като правосъдната система и енергийния сектор, за да може португалската икономика отново да се върне към растеж.

В съобщението се отбелязва също, че последните показатели насочват към по-сериозно световно икономическо забавяне, което може да се отрази неблагоприятно на ръста на износа.

Експертите на банката очакват износът да нарасне с 6,7% през 2011 г. и с 4,8% през 2012 г., докато предишните прогнози бяха за ръст от 7,7% през 2011 г. и 6,6% през 2012 г.

Срещу помощта, която получава от ЕС и МВФ, Португалия пое ангажимент да понижи бюджетния дефицит до 5,9% от БВП през тази година от 9,8% от БВП през 2010 г.

По-рано тази седмица кредитната агенция Standard&Poor`s потвърди кредитния рейтинг на страната на ниво ВВВ- с негативна прогноза, обосновавайки действията си с икономическите показатели на Португалия, които са най-добрите сред държавите, получаващи финансова подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още