IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Италианските банки искат разширен достъп до фондовете на ЕЦБ

Искането е на фона на натиск от европейските банки за по-дългосрочно финансиране от 13-месечния лимит, определен от централната банка

17:53 | 17.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
FT: Италианските банки искат разширен достъп до фондовете на ЕЦБ

Изпълнителният директор на UniCredit е поискал от Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири финансирането си за италианските банки поради натиска върху паричните пазари, съобщава Financial Times.

Федерико Джизони, изпълнителен директор на UniCredit, е отправил искането от името на италианските банки на среща на банкери във Франкфурт в сряда, съобщават източници на FT.

По-рано банкерът заяви пред италианския ежедневник Corriere della Sera, че възнамерява да поиска от президента на ЕЦБ Марио Драги „да разшири достъпа до ликвидността на централната банка“.

Молбата на Джизони е отправена в момент, когато шефовете на европейските банки настояват за по-дългосрочно финансиране от 13-месечния лимит, определен от ЕЦБ.

Проблемът с финансирането на италианските банки  попадна в светлината на прожекторите, след като спредовете по италианските облигации достигнаха критичната стойност от 7%.

UniCredit, най-голямата италианска банка по размер на активите, стартира нов стратегически план, предвиждащ рекапитализация на стойност 7,5 милиарда евро за периода 2010-2015 година. Банката обяви и загуби от над 10 млрд. евро за третото тримесечие и отписа част от нематериалните си активи.

Експозицията на UniCredit към италианския дълг е 40 млрд. евро. Банката все пак разполага и с операции на пазари като Австрия и Германия, което ще й помогне да гарантира финансирането си за 2011 г. и първите месеци на 2012 г., се посочва в изявление на институцията, цитирано от FT.

Въпреки това, 5-годишните кредитни суапове за защита от фалит (CDS) на UniCredit са нараснали с 40 базисни пункта до 575 пункта, тъй като инвеститорите продължават да таят опасения за ликвидността на банката.

По данни на италианската централна банка, през октомври финансирането на ЕЦБ за италианските банки е нараснало до 111,3 млрд. евро – сума надвишаваща 3 пъти заемите, изтеглени през юни.

Средно големите италиански банки, почти изцяло зависими от местния пазар, са подложени на още по-сериозен натиск, посочват анализатори.

Intesa Sanpaolo, която разполага с най-голямата мрежа за банкиране на дребно в Италия, миналата седмица обяви, че до началото на ноември е изтеглила от ЕЦБ 18,5 млрд. евро.  

Monte dei Paschi di Siena, третата по големина банка в Италия, обяви, че е изтеглила между 15 и 18 млрд. евро, докато UniCredit, единствената италианска банка, попаднала сред 29-те системно важни световни финансови институции, е изтеглила около 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ratimid
преди 12 години
Към Инвестор: Федерико Гицони (не Джизони).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още