IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Еврозоната може да увеличи ресурсите на МВФ вместо на ЕИФС

Като международна финансова институция средствата към МВФ не се броят за инвестиция и не увеличават нивото на държавния дълг, което не важи за ЕИФС

15:40 | 05.12.11 г.
ЕК: Еврозоната може да увеличи ресурсите на МВФ вместо на ЕИФС

Държавите-членки на еврозоната може да увеличат ресурсите на Международния валутен фонд, а не на временния Европейски инструмент за финансова стабилност (ЕИФС), за да бъдат подкрепени страните с най-големи финансови затруднения в региона, съобщи говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж, цитиран от РИА Новости.

„Средствата за МВФ няма да увеличават държавните дългове, тъй като се насочват към международна финансова институция. ЕИФС не е международна институция и поради тази причина инвестициите в него вдигат нивото на дълга“, обясни Алтафаж.

Въпросът за увеличаване на вноските в МВФ бе разгледан и нa последната среща на Г-20 в началото на ноември, а след това и на заседанието на Еврогрупата.

Източник на РИА Новости от ЕК вече съобщи, че не е изключена възможността еврозоната да предостави финансиране на МВФ чрез двустранни споразумения от отделните държави от региона.

Европейският инструмент за финансова стабилност е временна институция, която ще съществува до средата на 2012 г., когато ще бъде заменена от постоянния Механизъм за финансова стабилност. Неговата цел ще бъде същата – предотвратяване на фалит на държави от еврозоната, но той ще има статут на международна финансова институция и инвестициите в него от страна на държавите от региона няма да увеличават държавния им дълг, посочи Алтафаж.

В момента размерът на ЕИФС е 440 млрд. евро, предоставени като държавни гаранции от държавите-членки на еврозоната.

Ръководството на еврозоната иска да увеличи размера му, но това не може да стане за сметка на допълнителни държавни гаранции, тъй като ще увеличи нивото на дълга в еврозоната, което може да се отрази неблагоприятно на кредитните рейтинги на редица държави и само ще задълбочи дълговата криза.

Затова длъжностни лица от еврозоната отбелязват, че ЕИФС може да бъде увеличен чрез частни средства или чрез държавно финансиране, привлечено от страни извън региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още