IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не планират увеличаване на вноската си в МВФ

В същото време финансовите министри от Еврогрупата работят върху идеята фондът да бъде подсилен с 200 млрд. евро от централните банки в еврозоната

11:19 | 03.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ не планират увеличаване на вноската си в МВФ

САЩ не планират увеличение на приноса си в Международния валутен фонд. Според Вашингтон фондът има необходимите средства, за да изпълнява мисията си при сегашните условия.

През 2009 година САЩ поеха задължението да увеличат кредитната си линия за МВФ със 100 милиарда долара.

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър започва обиколка в Европа следващата седмица. Укрепването на еврозоната ще е основна тема при посещенията му в Берлин, Париж и Милано.

В началото на ноември ръководителите от Г-20, обединяваща най-богатите страни в света, се ангажираха да следят "МВФ да има необходимите средства, за да играе системната си роля в подкрепа на всички свои членки".

На фона на затрудненията, пред които е изправена Европа, редица страни искат средствата на фонда да се увеличат, в случай че се наложи намесата му в много по-голям мащаб на Стария континент.

Междувременно се разбра, че финансовите министри от Еврогрупата работят върху идеята МВФ да бъде подсилен с 200 милиарда евро от централните банки в еврозоната.

Ако тя бъде одобрена, средствата ще бъдат използвани като гаранции срещу пропадането на Италия и Испания в дълговата криза.

Финансовите министри са дали съгласие за проучване на предложението по време на срещата си във вторник, в присъствието на шефа на Европейската централна банка Марио Драги.

Европейците търсят изход, след като за последните 19 месеца четири спасителни плана не успяха да спрат кризата.

(БНР) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още