IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата гласува допълнителни средства за МВФ в борбата с дълговата криза

Европейският инструмент за финансова стабилност обаче няма да достигне планираните 1 млрд. евро, като се очаква да гарантира между 20% и 30% от кредитите на задлъжнелите страни в еврозоната

10:59 | 30.11.11 г. 2
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Еврогрупата одобри отпускането на допълнителни средства на Международния валутен фонд и използването на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) за гарантиране на кредитите на държавите, изпитващи финансови затруднения, съобщи нейният председател и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Договорихме се, че трябва да отпуснем допълнителни средства на МВФ под формата на двустранни заеми от европейските държави“, каза Юнкер.

По този начин държавите от еврозоната възнамеряват да осигурят допълнителни запаси от средства в МВФ, за да може фондът да предоставя помощ в по-голям размер на страните с проблеми в региона, ако това се налага.

Целта на операцията е да бъдат убедени пазарите в наличието на достатъчен обем от международни резерви за осигуряване на стабилността на еврото.

Със същата цел министрите на финансите на 17-те държави от еврозоната се договориха за възможност за използване на средствата в ЕИФС за гарантиране на кредитите на проблемните държави от еврозоната, за да повишат тяхната привлекателност в очите на частните инвеститори за сметка на намаляване на рисковете.

„В зависимост от възможностите на Европейския инструмент за финансова стабилност гарантирането на кредитите ще бъде на ниво между 20% и 30%“, се посочва в комюнике от заседанието на Еврогрупата.

Юнкер обаче призна, че размерът на ЕИФС най-вероятно няма да бъде увеличен до 1 трилион евро, макар че такова решение бе взето на срещата на високо равнище на Европейския съюз на 26 и 27 октомври.

„От последната среща досега положението се влоши. Макар да не сме преразглеждали нашите планове, трябва да се признае, че размерът на фонда най-вероятно няма да достигне 1 трлн. евро, но въпреки това сумата ще бъде значителна“, подчерта той.

В момента ресурсът на европейския стабилизационен фонд е 250 млрд. евро, останали от заложените при основаването му 440 млрд. евро след гарантиране на антикризисната помощ за Ирландия и Португалия.

Освен това тази нощ Еврогрупата одобри отпускането на 6-ия транш от помощта за Гърция на стойност 8 млрд. евро. „Парите ще бъдат отпуснати в средата на декември“, посочи Юнкер.

Еврогрупата утвърди официално и отпускането на поредния транш от европейската антикризисна помощ за Ирландия на стойност 8,5 млрд. евро, изтъквайки, че страната успешно осъществява програмата за консолидиране на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
cerverg
преди 12 години
@Патилан US и EU фалираха поради различни причини. US поради прекалената алчност и голямата тъпотия на американците и малко помощ от финансов джихат на някой арабски милиардери който точно преди срива в пазара с недвижими имоти купуваха на поразия и точно те спукаха балона който и без тяхна помощ се беше запътил на там. В EU е друга ситуацията EU тип социалистически експеримент с тези субсидии и тн. Но просто това нещо се видя че наработи и сега всички дружно ще сърбаме чорбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Европейците губят вярата в еврото. Икономиката на EU вече набира скорост по наклона към пропастта. Просто не е възможно една организация с различна култура, език, икономика и интереси да успее да предприеме необходимите мерки за предовратяване на идващата катастрофа. Трябва да си луд за да вярваш във валутата на един измислен съюз'',който освен всичко си няма и централна банка! На път е да се сбъдне една от прогнозите за разпада на ЕС. Банкрутът на САЩ е подготовка за хиперинфлация. Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна! Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно. Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС. Така нареченият от нас "капиталипсис", т.е. апокалипсисът на капитализма започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още