IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

EFSF вероятно ще бъде разширен едва 2 до 3 пъти, вместо 4 до 5 пъти както беше очаквано, с което капацитетът му би достигнал около 500 млрд. евро

13:42 | 26.11.11 г. 48
Автор - снимка
Създател
Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

Планът за разширяване на спасителния фонд за еврозоната може да се окаже доста по-малко ефективен, отколкото се надяваха европейските лидери, поради рязкото влошаване на пазарните условията през последния месец, посочват официални представители от Брюксел, цитирани от Financial Times.

Европейските лидери приветстваха схемата за предоставяне на застраховка на инвеститорите купуващи проблемни европейски облигации, като начин за петкратното разширяване на възлизащия за момента на 250 млрд. евро европейски спасителен фонд (EFSF).

Драматичното покачване на цената за финансирането на италианския дълг вероятно ще принуди EFSF да подслади офертата си към инвеститорите, а това би ограничило количеството облигации, които застраховката може да покрие.

По рано този месец директорът на EFSF Клаус Реглинг заяви, че преодоляването на опасенията на инвеститорите чрез повишаване на гаранциите означава, че фондът вероятно ще бъде увеличен едва 3 до 4 пъти – признание илюстриращо трудностите пред които са изправени европейските лидери.

Според трима представители на еврозоната дори тази занижена цел ще е трудно да бъде постигната и те очакват разширяването да е максимум 2 до 3 пъти оставащите във фонда средства.

Представителите на ЕС са песимистично настроени и спрямо идеята за втори източник на финансиране -  спомагателен инвестиционен инструмент, целящ да привлече инвеститори от развиващите се страни. Според тях предложението е било прието от Китай и Бразилия с такава предпазливост, че набирането на средства за подобен фонд най-вероятно ще се окаже доста трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

48
rate up comment 5 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Продавачът на надежда.Точно надеждата се използва от подлеците и лъжците:Трайте си задето ви давим в помия, но имайте надежда, че положението ще се подобри (макар да знаем, че няма да стане)!И така, техният човек Обама, продава надежда, което е диверсионна тактика, начин да се смиряват тълпите от истинско въстание. Нямаме работа, нямаме храна на масата и домът ни е ипотекиран, но поне си имаме надежда. Уха, да сме благодарни за това! Целият цирк около Обама е упражнение по психологически контрол над тълпите и съответно паралелите с нацистка Германия, фашистка Италия и други подобни режими са неизбежни. Обама може и да не изглежда като Хитлер, нито пък да звучи като Хитлер, но темите са съвсем еднакви. Германия е била в ужасно икономическо състояние през 1930-те заради последиците от Първата световна война и репарациите, наложени от Версайския мирен договор (1919 г.). От хаоса се появява човекът, в когото Германия вижда това, което виждат в Обама днес. Неговото име е Адолф Хитлер, а неговите ораторски способности и речи, също подкрепени от ритуални прояви на техниките за психологически контрол, го правят нещо като немски месия, досущ немски Обама. Хитлер е обещавал промяна, надежда и нещо, в което да се вярва, и то в тежките следвоенни времена на финансов колапс. Той е говорил пред многолюдни тълпи от обожатели и не след дълго възниква движението в подкрепа на хитлеристката визия за нови бъднини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Да така е Обама е една пионка и каквото му наредят това ще направи. Аз също не съм комунист, но дървените кратуни могат да си го интерпретират както си искат, мнението им не ме интересува. Третата Световна война си е в пълен ход, но повечето хора не го осъзнават това нещо. Това е война предимно икономическа. А и между самите групировки вътре в "Тайното правителство" текат разни спорове и скрити сблъсъци кой кого да ръководи, все за по-голямо влияние. Все пак банките, които бяха разбутани при скорошните фалити бяха предимно на тези от групата на Рокфелер, а сега се гласи подобно, но в по-големи мащаби чрез банките към групата на Ротшилд. Но над тях са неизвестните като имена за нас, тези истинските в сянка."Великото откритие" на Обама (и той е марионетка в ръцете на властиграещите си):"...Войната е неизбежна, войната е мир и мирът е война, справедливата война е по-добра от мира".Пълна глупост да се каже, че войната е по-добра от мира, направо наглост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 4
d333
преди 12 години
Патилане, с изключение на няколко дребни детайла(но кой знае... може и да си прав и за тях), съгласен съм това което казваш. И аз се притеснявам, че цялата тая работа ще свърши много зле с една катастрофална война. Лошото е, че хората, като сме напреднали техничестки все повече се приближаваме до момента когато ще сме способни да се самозатрием за по-малко от 24 часа. Това съм си го мислел и преди още, още преди "кризите". Силно се надявам да не стигаме до момента когато евентуално Обамата(който няма нищо общо примерно с нас славяните) да нареди на НАТО да нападаме(и ние нали сме в кюпа) Русия. Аз лично не мога да вдигна пушка срещу друг славянин по нареждане на някой си с черен цвят на кожата, наредил ми от другия край на света. Да си гледат работата. И не защото съм някакъв комунист или заслепен от любов по Русия, а защото не смятам че е правилно. Но както и да е, при всички положения целия тоя "филм", на който още гледаме само началото ще завърши много зле. Просто няма друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
За Италия казват, че е твърде голяма, за да бъде оставена да пропадне и твърде голяма, за да бъде спасявана. Главният проблем пред Италия е колосалния дълг от 1,9 трилиона евро, което е 120% от БВП на Италия. Този дълг е по-голям от сумарния дълг на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. Лихвеният процент по обслужване на дълга достигна 6,74% и е все по-близо до критичната точка от 7%, когато става невъзможно обслужването на дълга. Сегашната глобална криза неправилно се определя като финансова или икономическа. По-скоро кризата е системна, криза на капитализма като система. Работата е в това, че съвременният капитализъм не е нито перманентна, нито универсална система, както негови апологети се мъчат да ни убедят. По-скоро капитализмът е вяра в това, че сумата от интереси на отделните лица отговаря на всеобщите интереси. Това обаче е съвсем погрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Как защо....Патилан е виновен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 1
mos70
преди 12 години
Добре де, да попитам финансовите експерти /аз не съм такъв/- защо всички страни имат дългове? От къде идват тия дългове? М?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Дълговете на Сащ и ЕС са лесна работа , те дължат в собствените си валути и много лесно ще ги платят , ще фалират кредиторите им кагато не си получат парите които са дали в заем като стойност..ще ги получат в момент н който вече с тях може да се купят много по малко стоки и стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ееее Патилане, мноо сте бързи... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
valk
преди 12 години
Много яко Патилан е български еквавилент на американски проповедник само радио трябва и ще е като при мармеканците нищо лошо към него някой неща които той изговаря или преписва са истина други звучат точно като на щатски пастор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още