IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

EFSF вероятно ще бъде разширен едва 2 до 3 пъти, вместо 4 до 5 пъти както беше очаквано, с което капацитетът му би достигнал около 500 млрд. евро

13:42 | 26.11.11 г. 48
Автор - снимка
Създател
Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

Планът за разширяване на спасителния фонд за еврозоната може да се окаже доста по-малко ефективен, отколкото се надяваха европейските лидери, поради рязкото влошаване на пазарните условията през последния месец, посочват официални представители от Брюксел, цитирани от Financial Times.

Европейските лидери приветстваха схемата за предоставяне на застраховка на инвеститорите купуващи проблемни европейски облигации, като начин за петкратното разширяване на възлизащия за момента на 250 млрд. евро европейски спасителен фонд (EFSF).

Драматичното покачване на цената за финансирането на италианския дълг вероятно ще принуди EFSF да подслади офертата си към инвеститорите, а това би ограничило количеството облигации, които застраховката може да покрие.

По рано този месец директорът на EFSF Клаус Реглинг заяви, че преодоляването на опасенията на инвеститорите чрез повишаване на гаранциите означава, че фондът вероятно ще бъде увеличен едва 3 до 4 пъти – признание илюстриращо трудностите пред които са изправени европейските лидери.

Според трима представители на еврозоната дори тази занижена цел ще е трудно да бъде постигната и те очакват разширяването да е максимум 2 до 3 пъти оставащите във фонда средства.

Представителите на ЕС са песимистично настроени и спрямо идеята за втори източник на финансиране -  спомагателен инвестиционен инструмент, целящ да привлече инвеститори от развиващите се страни. Според тях предложението е било прието от Китай и Бразилия с такава предпазливост, че набирането на средства за подобен фонд най-вероятно ще се окаже доста трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ако ще обсъждаме крайни варианти, има и други такива. Ако държавите вече няма да задлъжняват, тогава спокойно могат да обявят фалит, кредиторите им пият по една студена вода и готово - всичко свършва. Да, рейтинговите агенции ще дадат рейтинг "***" на държавите, но какво от това - нали те вече няма да задлъжняват и следователно тези рейтинги стават напълно безполезни. То всъщност, за държавните кредитори ще е все едно дали ще получат (примерно) половината от вложените пари (не необезценени) или всички (номинално), но обезценени наполовина. За останлите обаче не е все едно дали ще има сериозна обезценка или не. И ако трябва да се избира, е по-добре да загубят само държавните кредитори (като отпишат дълг) отколкото всички (като се обезцени еврото). Защото една обезценка на еврото значи и обезценка на Европа като сила, идея, пазар и т.н. А това не е добре! За Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Китай разпродава постепенно доларовите си активи. Печатницата на пари е атомна бомба и някой очевидно влиза в бункера. Гледайте да видите и в ЕС какво ще стане при следващия опит на някое от слабите звена да емитира облигации............Все повече експерти предлагат САЩ да обявят фалит, светът да ги постави под карантина и да им даде шанс да станат една нормална държава с нормална икономика. Но това ще е смърт за съвременната англосаксонска и ционистка олигархична върхушка.Така с по-прости думи могат да се обяснят на пръв поглед много сложни неща. Ситуацията е ясна - или страната и в бъдеще ще живее за сметка на целия свят, или я очаква фалит и загуба на голяма част от националната собственост в полза на Япония и Китай. Заради това сега финансовата върхушка на САЩ се опитва да скрие колкото се може по-дълго фалита на държавата и да запази статуквото, затова обгражда Русия и Китай с ракети и се готви да нападне Иран, докато започне икономическо реколонизиране на света. България ни делят само някакви си 2000 км от Иран.Иран заплаши да удари Турция ако САЩ или Израел атакуват ислямската република, Иран ще атакува противракетния щит в Турция, ако бъде нападнат, Иран заплашва да удари Турция, ако САЩ удари Техерани.т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Така е - без вяра надежда и любов нищо не става на тоя свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
САЩ живее на кредит спрямо целия свят, като разликите покрива с печатане на долари, които са без покритие в стоки, злато, енергоресурси или други реални активи.Империята е куха. Реално американската икономика се разпада пред очите ни. Всичките си дефицити американците покриваха с правенето на нови дългове на всички равнища - федерално, щатско, фирмено, семейно. Появи се най-голямата финансова пирамида в историята на човечеството - една държава, която е фалирала дължи на света десетки трилиони долара и едни "преуспяващи" американци, всеки от които в това число и току-що родените бебета, дължат над 235 000 долара. Няма грешка. Всеки американец дължи по 235 000 долара. Това е страшна сума, както на национално, така и на индивидуално равнище. Тя не може да бъде сравнена с нищо в световната история, тъй като такова нещо досега не е имало.В САЩ се опитват да лекуват болестта с повече болест, т.е. с печатане на все повече зелени хартийки, които отиват в банките и за изплащане на дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Блажени са вярващите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
Ricco
преди 12 години
"Пари, давани срещу нулева лихва, са пари с добре прикрита нулева стойност."Нищо подобно Патилане! Пари с нулева лихва са пари, които стимулират реалното производство, а не лихварството. И това (нулевата лихва) е най-доброто, което може да се случи на едни пари. Защото при инвестиране на пари с нулева лихва се следи за резултата (реалния!) от инвестицията, а не за получената лихва. Така важен става именно резултата от инвестицията, а не лихвата. Така ЦЕЛ на инвестициите стават реални резултати, а не хартиени лихви. Имаме и пример - Япония: от години там лихвата е почти нулева и от години японската валута поскъпва спрямо всички други. Ето една интересна статия за Япония: http://***.politika.bg/article?id=18353
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Плановете на САЩ за глобално господство под името Проект за новия американски век ("New American Century"), датира от 1998 година. Един от членовете на мозъчния тръст и бивш U. С. министър на отбраната Доналд Ръмсфелд през септември 2001 година предупреди, че ако войната не успее да промени значително геополитическата карта на света, САЩ не могат да останат преобладаваща суперсила.Тази пробутвана война с Иран се опитва да отвлече вниманието от икономическите реалности и политическия хаос в САЩ. Иран никога не е атакувала САЩ или Израел. Тези страни се нуждаят от една война, за да отклонят вниманието, защото твърде много хора са недоволни от свойте правителства.Правителството на САЩ и Израел търсят предлог, за да нападнат Иран. Те не могат да "продадат" войната на обществото. Правителството на САЩ използва същите лъжи за оръжия за масово унищожение, която използваха при инвазията в Ирак. Русия прави това, което е необходимо за защита на техните интереси. Нато иска да обгради Русия и я сложи на коленете. В момента Русия изпраща своите военни кораби за блокиране на интервенцията на НАТО в Сирия. Те осигуряват на Иран оборудване, включително и радарна система за заглушаване и оръжия на Иран да им помогне за защитата срещу имперските атаки на Израел и САЩ. Русия не търси война. Тя показва силата си, давайки знак на Израел и САЩ да знаят, че война с Русия не е добра идея. Тези натовски лешояди ни забъркват в страшен филм. Противоракетна система на Европа, за какво го искат това НАТО, ако имат мирни намерения ? То май ще се окажат верни онези глупости за 2012. Ако една ядрена сила си помисли, че може да използва атомно оръжие без другата да може да отговори, това е сигурен път към ядрена война. Гъзолизците от Европа са готови да жертват децата на народа си заради долари .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит!Всеки професионален трейдър, знае какво означава тригодишно разминаване на всички индикатори спрямо основният индех. Все едно да изпомпваш с цистерна водата от океана и да му намалиш нивото........не става нали? Нещо по-голямо е било за да намалее нивото в океана.....политици, анализатори, експерти дават цифри, лъжат! НО графиките никога не лъжат!!! САЩ са огромен надут балон в момента. А какво ще става по-нататък? До месеци този балон ще гръмне. И тогава ще видим какво означава глобална криза. Моделирането показва, че сривът на дълговата пирамида на САЩ ще стане през 2012-2014 г. За да избегнат катастрофата американците ще се опитат да подпалят голяма война, с която да "нулират" своя дълг. Срещу кого? Ще припомним думите на Бжежински, че "новият ред трябва да се строи за сметка на Русия, върху руините на Русия и срещу Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Не е трудно да се схване начинът на мислене на американската финансова олигархия и да се моделира плана им за запазване на доминиращото положение. За тази цел САЩ трябва да станат единственото привлекателно място на планетата за инвестиции. По-просто казано, пред американците стои задачата да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат, само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите - ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят. Това е неизпълнима задача, но американците ще се опитат. Стратегическата задача за преформатирането на световната икономическа система може условно да се разбие на три етапа -унищожение на конкурентните капитали, нулиране на американските дългове(война) и накрая изкупуване на световните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Доларът вече изгърмя, лихвите са нулеви. И двата стълба на капиталистическия свят вече ги няма. Преди 3-4 десетилетия брутният продукт на САЩ се формираше в 75 на сто от реалното производство. След това настъпи прелом и той започна да се формира в почти 80 на сто от услугите, т.е. от нищото, без реално покритие. Но къде отиде производството? Кой от Вас би си дал парите в банка при нула процента лихва? Ако няма много такива, значи лихва "нула" е непазарно явление, рожба на болни бюрократични мозъци. То значи просто, че съществуват някакви пари, които са ничии, т.е. са външни за пазара, които просто следва да бъдат излети. Като говоря, че книжните пари имат стойност нула, а истинските пари са златото и среброто, сигурно не бъркам много. Пари, давани срещу нулева лихва, са пари с добре прикрита нулева стойност. Казано по-просто, пари с нулева лихва са върхът на печатницата......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още