IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

EFSF вероятно ще бъде разширен едва 2 до 3 пъти, вместо 4 до 5 пъти както беше очаквано, с което капацитетът му би достигнал около 500 млрд. евро

13:42 | 26.11.11 г. 48
Автор - снимка
Създател
Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

Планът за разширяване на спасителния фонд за еврозоната може да се окаже доста по-малко ефективен, отколкото се надяваха европейските лидери, поради рязкото влошаване на пазарните условията през последния месец, посочват официални представители от Брюксел, цитирани от Financial Times.

Европейските лидери приветстваха схемата за предоставяне на застраховка на инвеститорите купуващи проблемни европейски облигации, като начин за петкратното разширяване на възлизащия за момента на 250 млрд. евро европейски спасителен фонд (EFSF).

Драматичното покачване на цената за финансирането на италианския дълг вероятно ще принуди EFSF да подслади офертата си към инвеститорите, а това би ограничило количеството облигации, които застраховката може да покрие.

По рано този месец директорът на EFSF Клаус Реглинг заяви, че преодоляването на опасенията на инвеститорите чрез повишаване на гаранциите означава, че фондът вероятно ще бъде увеличен едва 3 до 4 пъти – признание илюстриращо трудностите пред които са изправени европейските лидери.

Според трима представители на еврозоната дори тази занижена цел ще е трудно да бъде постигната и те очакват разширяването да е максимум 2 до 3 пъти оставащите във фонда средства.

Представителите на ЕС са песимистично настроени и спрямо идеята за втори източник на финансиране -  спомагателен инвестиционен инструмент, целящ да привлече инвеститори от развиващите се страни. Според тях предложението е било прието от Китай и Бразилия с такава предпазливост, че набирането на средства за подобен фонд най-вероятно ще се окаже доста трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
патилан си е много прав момчетааа ...... стягайте се ... аз си имам TZA и не ме притеснява нищо :))) наздраве патилане и само късо на американскип пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
rinaa
преди 12 години
Патилане , депресирам се като те чета ....на фона на лошото , което виждаш кажи поне едно по оптимистично , не може да няма такова . Хайде , моля те !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Ти наистина ли си толкова сляп та да не виждаш , че причината за кризата е Германия точно ! Ако те се съгласят на общи евро бондове с кризата ще се приключи , ЕЦБ като кредитор от последна инстанция ще изкупи дълговете и ще подмени тези книги с европейски с много ниска лихва - 1 % и вече тези страни ще са с практически замразени дългове и не е трагедия , че няма да могат да заемат пари като емитират дългови книги , защото ще си свият разходите с няколко процента - 10-20% и ще тръгнат напред. Освен това тези които ще получат евра срещу старите бондове на държавите , като им ги купи ЕЦБ ще трябва да решат 1% лихва или да инвестират тези пари и познай ! най много ще се инвестира в тези "пропаднали " икономики и те ще се ускорят и ще си изплатят дълговете към ЕЦБ. То е адски сложно !Германия обаче не го иска този сценарий на развой на събитията !!!!!! Другарката Меркел не я устройва ! Защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
mirin
преди 12 години
Патилане, ти или преписваш от "Строго секретно" или ти пишеш "Строго секретно"...мишморок такъв ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Растящите страхове на инвеститорите от разпад на еврозоната доведоха до масов бяг от активите на по-слабите икономики безразсъдно паническо бягство, което въпреки усърдните действия на правителствата, изглежда, не може да бъде спряно. Поредният пример е Испания. Паниката, погълнала европейските банки, е не по-малко тревожна. Техните методи за финансиране на едро стават все по-малко, а междубанковият пазар е все по-стресиран, тъй като институциите не желаят да си отпускат заеми. Фирмите изтеглят депозитите си от банките в периферните страни. Този панически бяг принуждава банките да продават активи и замразяват кредитирането. Всичко това в комбинация с най-тежките за всички времена строги ограничения и колапса на бизнеса и потребителското доверие ни навежда на мисълта, че еврозоната ще се изправи пред още по-ужасяваща рецесия през 2012. Лидерите на зоната нямат почти никакви идея за това как да спрат днешния свиреп пожар. Без съществени промени от страна на ЕЦБ и европейските лидери единната валута може да се разбие на парчета до седмици!!! Всяко едно събитие от фалитите на големите банки до колапса на правителствата, може да забие ножа в сърцето на еврото. Разпад на еврозоната би довел до глобален крах, по-лош дори и от онзи през 1929г.-Голямата депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
Патилан
преди 12 години
Нищо вечно няма на този свят. Дори и един съюз като Европейския, рано или късно се руши. В случая ЕС се самоунищожава. Финансовата стабилност на страните членки е разклатена и явно разрухата ще дойде по-бързо, отколкото очакваме!!!Златната кокошка Германия скоро ще спре да снася. Немски финансисти ежедневно тръбят в медиите, че ако държавата продължава да играе ролята на Майка Тереза, скоро ще банкрутира. Заговори се дори за връщане към националната валута. Върне ли се Германия към марката, тя на практика обявява суверенитет. А без парите на немците всички сме загубени. Еврозоната е сочена като основна причина за разпада на Европейския съюз, а доказателствата вече са на лице. Испания и Португалия вече пропищяха от кризата с дълга. Ирландия, която също е в еврозоната, страда от прекомерни дефицити. Бавно, но сигурно еврото смазва държавите и те така и не успяват да изплуват на повърхността. Скоро тази чума ще обхване целия ЕС и България няма да бъде подмината!!! Подобен утопичен Съюз никога няма да просъществува. Още със създаването на ЕС той вървеше към своя край. Идеята за изравняване на жизнения стандарт в един такъв съюз е колкото хубава, толкова и непостижима. Разделението на бедни и богати винаги ще го има. Свободният пазар в ЕС само ще дърпа бедните страни надолу, а богатите ще процъфтяват. Кризата е поредното доказателство за разпада на Европейския съюз. Ние, българите, сме си в перманентна криза, безработица и мизерия, но събратята ни от ЕС са далеч по-разглезени. Те не са свикнали на оцеляване, а страни като България ги дърпа все по-надолу в блатото. Въпрос на време е великите сили в Съюза да се отдръпнат и да кажат: Ние бяхме дотук, спасявайте се, както можете. Защо, мислите, кризата се задълбочава в ЕС, вместо да преминава? Неизбежно и обяснимо е ЕС се разпада, но повлича и България към бездната!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Нека да погледнем зад фасадите и видим, кой кой е на Уолстрийт. Кой притежава лъвската част от природните богатства, за кого работят народите от много страни на света. Тук са фирмите на Рокфелер, Роктшилтд, братя Лемън, братя Браун и Хариман, Голдман и Сакс, Карл Лой, Кун и Леф, братя Лазар и други, които според американски журналисти са гръбнакът на еврейското банково братство на Уолстрийт. Трябва да се знае, че следващият го план, наричан "Устойчиво развитие" включва контрол върху населението. Това е една програма за контрол върху земята, образованието, и броя на населението. Как света ще се справи с изкуствено предизвиканата от тях Световна финансова криза? Засега правим каквото ни кажат, защото в тях е световният финансов капитал. Ще успеем ли да се очистим от паяжината в която ни оплете Уолстриит и неговите ционисчета? Дано да сме здрави и живи, и да ги спрем, иначе може изобщо да не оцелеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
САЩ и ЕС се управляват от Ватикана. Днес благодарение на техния "знак"-парите, владеят целия свят. Група нобелови лауреати и топ финансови експерти казват: НЕ на големите банки. Да ги оставим да фалират не се нуждаем от тях, за да спасим икономиката.Спасението на света трябва да започне с:1.Национализацията на банките.2.Национализацията на медиите.3. Забрана на рекламата.За да се справят с кризата САЩ трябва да унищожат... федералния резерв!!! Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството, като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите, но.......Протестите на окупиращите Уол-стрийт бавно се разпространяват по цялата територия на САЩ. Докато върви шествие на протестиращи, на тераса на Уолстрийт номер 55, където се помещава елитният Киприани Клуб, богаташи гледат хората от високо", пият шампанско, снимат и се хилят. Ето как 1% от населението се надсмива над 99% от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още