IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

EFSF вероятно ще бъде разширен едва 2 до 3 пъти, вместо 4 до 5 пъти както беше очаквано, с което капацитетът му би достигнал около 500 млрд. евро

13:42 | 26.11.11 г. 48
Автор - снимка
Създател
Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

Планът за разширяване на спасителния фонд за еврозоната може да се окаже доста по-малко ефективен, отколкото се надяваха европейските лидери, поради рязкото влошаване на пазарните условията през последния месец, посочват официални представители от Брюксел, цитирани от Financial Times.

Европейските лидери приветстваха схемата за предоставяне на застраховка на инвеститорите купуващи проблемни европейски облигации, като начин за петкратното разширяване на възлизащия за момента на 250 млрд. евро европейски спасителен фонд (EFSF).

Драматичното покачване на цената за финансирането на италианския дълг вероятно ще принуди EFSF да подслади офертата си към инвеститорите, а това би ограничило количеството облигации, които застраховката може да покрие.

По рано този месец директорът на EFSF Клаус Реглинг заяви, че преодоляването на опасенията на инвеститорите чрез повишаване на гаранциите означава, че фондът вероятно ще бъде увеличен едва 3 до 4 пъти – признание илюстриращо трудностите пред които са изправени европейските лидери.

Според трима представители на еврозоната дори тази занижена цел ще е трудно да бъде постигната и те очакват разширяването да е максимум 2 до 3 пъти оставащите във фонда средства.

Представителите на ЕС са песимистично настроени и спрямо идеята за втори източник на финансиране -  спомагателен инвестиционен инструмент, целящ да привлече инвеститори от развиващите се страни. Според тях предложението е било прието от Китай и Бразилия с такава предпазливост, че набирането на средства за подобен фонд най-вероятно ще се окаже доста трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
САЩ, без една ГРАМАДНА война, няма как да оцелеят. Имат дългове и за правнуците си, но и те няма да ги изплатят .А руснаците след Втората световна, НЯМА да допуснат заплахи и да ги командорят разни хамбургери!!!Kолко години Америка води войни по света? Колко кръв проляха американците заради собствените си интереси....Колко нескопосани войни проведоха? Колко страни унищожиха и поробиха?Европа в момента е под контрола на САЩ !!!Европейците бавно но сигурно се превръщат в черни роби на американците, много скоро ще го осъзнаем защото нещата ще тръгнат рязко надолу....Ако една ядрена сила си помисли, че може да използва атомно оръжие без другата да може да отговори, това е сигурен път към ядрена война. Гъзолизците от Европа са готови да жертват децата на народа си заради долари ..... Маймуните, които поддържат поредната арогантна агресия на САЩ, ще запеят друга песен, когато американския уран полети и към красотите на Европа в поддръжка на угнетените и дискриминирани малцинства! Това време може да е много близо. Тогава ще си спомните за Русия.Това, което хората по света не забелязват, е войната, която бавно пълзи към нас. Докато ни забълвичкват с кризата в Европа и ни плашат с тероризма, янките притягат примката около Русия и Киттай и една сутрин ще се събудим с "непредизвиканата с нищо провокация" на едната от тях и "легитимният отговор" на някоя от пръснатите по цял свят флотилии на Щатите...! Трябва да е много сляп човек, че да не види накъде някой много умело насочва нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Това е времето в което живеем за съжаление. По-добре всеки да си потърси някакава спасителна жилетка, преди Титаник да е потънал напълно. Добри новини няма и няма да има скоро.......Standard & Poors "понижи" Белгия. S&P свали рейтинга на БелгияЕвропейците се боят повече от кризата отколкото от тероризмаМедведев не стресна Щатите, противоракетен щит ще имаЕвробарометър: Кризата е по-опасна от тероризма за европейците"Срив на Италия ще означава край на еврото"Фич понижи рейтинга на 8 италиански банкиUS самолетоносач паркира край СирияВсе още няма решение за кризата в Европа, обяви БарозуТурция не може да търпи повече кръвопролития в СирияМеркел и Саркози: Дълговият провал на Италия ще е краят на евротоСрив на дълга на Италия може да сложи край на евротоРусия против всеки натиск и резолюция срещу СирияИзраел струпа войски до границата с Ливан"Мудис" понижи кредитния рейтинг на УнгарияFitch понижи рейтинга на ПортугалияФранция предложи международна военна намеса в СирияМедведев плаши да сложи ракети на границата с ЕССАЩ ще разположат ПРО в Европа въпреки заплахите на РусияРен: Еврозоната е в критичен моментFitch понижи рейтинга на Португалия до "джънк""Мудис" свали рейтинга на Унгария до "***""Ройтерс": Испания - парадоксът на рекордната безработица и пълните баровеРусия заплаши НАТО с ракети заради ПРОРойтерс: За британците настъпват вълчи временаСорос вещае крах на световните финанси. Кредитно цунами идва към Европа. Грийнспан и Сорос: Задават се още лоши новини за САЩ. Тотално разпродаване на Уолстрийт, кризата се задълбочава. Европа пред финансов крах. Грийнспан: Еврозоната е пред крах. Икономисти вещаят крах на еврото и Еврозоната. Сорос: Крах заплашва Еврозоната. Предричат крах на еврозоната...... Крахът на европейската валута е неизбежен, Еврото и Европейският съюз са на ръба на пропастта, прогнозира за швейцарския Le Temps. Марин льо Пен: Еврото е мъртво. Професор от Ню-Йоркския университет предсказва крах на еврозоната.........и т.нТези новини са само от последните дни и са ФАКТИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Е, то ако ще обсъждаме крайни варианти, има и други такива. Ако държавите вече няма да задлъжняват, тогава спокойно могат да обявят фалит, кредиторите им пият по една студена вода и готово - всичко свършва. Да, рейтинговите агенции ще дадат рейтинг "***" на държавите, но какво от това - нали те вече няма да задлъжняват и следователно тези рейтинги стават напълно безполезни. То всъщност, за държавните кредитори ще е все едно дали ще получат (примерно) половината от вложените пари или всички (номинално), но обезценени наполовина. За останлите обаче не е все едно дали ще има сериозна обезценка или не. И ако трябва да се избира, е по-добре да загубят само държавните кредитори (като отпишат дълг) отколкото всички (като се обезцени еврото). Защото една обезценка на еврото значи и обезценка на Европа като сила, идея, пазар и т.н. А това не е добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
най - после след 4 месеца песимизъм лъч светлина и прозрение на хоризонта.поздравления за оптимизма и абсолютно правилното посочване на пътя който другите го виждат но не искат да посочат ---лешоядите няма да има какво да кълват.За обезценката на еврото --спомнете си на какъв курс започна ---0.83 американски цента---има голям ход за обезценка.много бързо оплюха нещо което е само на 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
И така , трябва да се включи и нашия дълг понеже сме забордени за еврото и сме в ЕС ...после тези дългове ЕЦ ще ги замрази и на тяхно място ще издаде европейски облигации с много ниска лихва , тези които ще вземат евра срещу дълговите книги при изкупуването им от ЕЦБ , ще имат избор - могат да инвестират еврата или да купят от новите облигации , които ще са с лихва 1% или дори по малко. Ще има пътници и за двата влака . Кредитирането в ЕЗ неизбежно ще се отпуши , потеже вече няма да има черни дупки които да поглъщат пари срещу високи лихви , няма да ги има ДЦК на държавите. Естественно ще се каже , че тези държави не могат да минат без да задлъжняват - МОГАТ , ще си свият разходите , а и приходите им ще скочат когато кредитирането се възобнови и икономиката се съживи.След което следва - Хепиенд и кризата ще свърши , ще излезем от икономическата депресия.Еврото ще се пообезцени доста , дълговете и към частните кредитори на корпорациите и физически лица ще се свият като стойност ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
И практиката го показва , че не може да съществува единна валута и всяка от страните в ЕЗ сама да си емитира ДЦК , но за Германия не е изгодно защото търговския и профицит спрямо другите от ЕЗ се поддържа с парите с които те задлъжняват към трети страни и Германия иска това да продължи. Вече това не може да стане , защото никой не иска да заема пари на длъжник , който си плаща вноските по старите дългове - книги с пари само от продажба на нови такива и дълговете растат в геометрична прогресия , пазара им определя убийственна лихва и т.н.т. Но това другарката Меркел не може да го разбере , защото от концерните и казват - не се съгласявай на обще еврооблигации , къде ще си продаваме продукцията..онези калпавите и задлъжняващите няма да имат пари да купуват като досега. Ей това е проблема поради който ЕЗ трябва да се разпадне очевидно. В противен случай въобще не е трудно - ЕЦБ ще изчисти пазара от дълговите книги на всички задлъжнели , включително и нашия дълг трябва да се включи понеже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 12 години
Има в една книжка как Д.П.Морган спасява Америка през 1907 г. Хубаво да я четат тия от ЕЦБ - не може да съществува обща валута без кредитор от последна инстанция . п.п. Може - справки Бъгария - валучен борд и ниво на доходи . Ако им харесва , да купират опит .Имаше една статия която се обесняваше как европейските политици имат прекрасни планове какво ще направят след 2-3-5 години , но нито дума какво ще направят днес - а пазарите работят всеки ден . За съжаление против евро зоната . Мерките се делят на краткосрочни и дългосрочни , и незнайно защо европейските политици с дългосрочни мерки се мъчат да решат краткосрочни проблеми .Няма как с бюджетни съкращения / една дългосрочна мярка / да решат икономическото стимулиране днес . Може и да обвиняват ФЕД но това което направиха е като по учебник - мошна кенсианска покрепа в краткосрочен план и монетарни и фискални мерки в дългосрочен за да се справи с дефицита . Реално трябва да се печели време сега .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 12 години
http://whoarethe1percent.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
значи на всеки % спад на американнския пазар 3 % за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
mirin
преди 12 години
какво значи TZA ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още