IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

EFSF вероятно ще бъде разширен едва 2 до 3 пъти, вместо 4 до 5 пъти както беше очаквано, с което капацитетът му би достигнал около 500 млрд. евро

13:42 | 26.11.11 г. 48
Автор - снимка
Създател
Ефектът от спасителния фонд за еврозоната може да се окаже под въпрос

Планът за разширяване на спасителния фонд за еврозоната може да се окаже доста по-малко ефективен, отколкото се надяваха европейските лидери, поради рязкото влошаване на пазарните условията през последния месец, посочват официални представители от Брюксел, цитирани от Financial Times.

Европейските лидери приветстваха схемата за предоставяне на застраховка на инвеститорите купуващи проблемни европейски облигации, като начин за петкратното разширяване на възлизащия за момента на 250 млрд. евро европейски спасителен фонд (EFSF).

Драматичното покачване на цената за финансирането на италианския дълг вероятно ще принуди EFSF да подслади офертата си към инвеститорите, а това би ограничило количеството облигации, които застраховката може да покрие.

По рано този месец директорът на EFSF Клаус Реглинг заяви, че преодоляването на опасенията на инвеститорите чрез повишаване на гаранциите означава, че фондът вероятно ще бъде увеличен едва 3 до 4 пъти – признание илюстриращо трудностите пред които са изправени европейските лидери.

Според трима представители на еврозоната дори тази занижена цел ще е трудно да бъде постигната и те очакват разширяването да е максимум 2 до 3 пъти оставащите във фонда средства.

Представителите на ЕС са песимистично настроени и спрямо идеята за втори източник на финансиране -  спомагателен инвестиционен инструмент, целящ да привлече инвеститори от развиващите се страни. Според тях предложението е било прието от Китай и Бразилия с такава предпазливост, че набирането на средства за подобен фонд най-вероятно ще се окаже доста трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Патилане , депресирам се като те чета ....на фона на лошото , което виждаш кажи поне едно по оптимистично , не може да няма такова . Хайде , моля те ! "ЗАПОМНЕТЕ: - Отделете повече Време на тези, които Обичате, Защото те не са с вас Завинаги; (т.е.в това време) - Кажете Блага дума на този, който ви Гледа от долу на горе с възхищение, Защото това малко Същество ще порасне и Няма да е вече с вас; - Горещо Прегърнете човека до себе си, Защото това е единственото Съкровище, което можете да дадете от Сърцето си и то да не Струва нито стотинка; - Казвайте "Обичам те" на любимите си, Но най-вече го Мислете! Целувка и Прегръдка могат да поправят всяка Злина, когато идват от Сърцето; - Запомнете и се дръжте за Ръцете и Ценете моментите, в които сте Заедно, Защото един ден този човек Няма да е до вас; - Отделете време да се Обичате, намерете време да си Говорите и намерете време да Споделите всичко, което имате да Кажете.Нека се усмихнеме на живота,той е прекрасен и постоянно ни се усмихва. Усмивката най-скъпото нещо на света, но се раздава безплатно. Забелязали ли сте, когато някой се усмихва, хиляди звезди блестят в очите му. Искриците от тези звезди се предават и на другите около него и предизвикват и у тях усмивка и добро настроение! От усмихнатите хора струи доброта, искреност и топлина! Усмивката ни зарежда с положителни емоции, оживотворява цялото ни същество - кипи истински живот! Оказва се, че тя е и много здравословна......колкото повече се усмихваме, толкова по-добре се чувстваме!С една дума, усмивката върши чудеса!Затова, усмихвайте се и се обичайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Патилане , депресирам се като те чета ....на фона на лошото , което виждаш кажи поне едно по оптимистично , не може да няма такова . Хайде , моля те !" Всичко ще стане така, както трябва да бъде! Ако трябва да загинат милиарди хора, то това ще се случи! Но...ако тези хора заслужават да живеят, те ще живеят! А тези които искат тяхното унищожение, по никакъв начин няма да могат да избегнат собствената си гибел!!! Най големият грях за човека, това е убийството на ЛЮБОВТА! Любовта ще спаси света!!! Каквито и стратегии да се правят за спасението на хората, без Любов, всичко е обречено!!! Желая на всички ЛЮБОВ, МЪДРОСТ, МИР И ХАРМОНИЯ. Приемете истината и се освободете от страха, важно е повече хора да застанат на страната на Светлината и да се обърнат към духовността, към израстването на душата, развитието на по-високо Съзнание и най-вече всички да прегърнем енергията на ЛЮБОВТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА НА ГЛОБАЛНИЯ ЕЛИТ!Рейтингови фирми казват кой да управлява европейските, пък и всички други нации. Демокрацията бе изритана от полrтическата сцена и заменена с волята на Рокфелер и на Ротшилд, които през устата на собствените си американски фирми "Мудис" , "Стандард енд пуърс" , Fitch и на своя "бушон" Джордж Сорос от една година говорят, че Гърция трябвало да излезе от еврозоната, че ЕС трябва да стане СAЩ, че ЕЦБ трябва да започне да емитира еврооблигации. Тя ще налива събраните с тях милиарди в закъсали" икономики като Гърция и Италия, а после всички в ЕС, т.е. и ние българите, ще изплащаме дълга. Стигна се дотам Сорос, т.е. Ротшилд, да заплашват, че ще изкарат Германия от ЕС ако продължава да упорства срещу еврооблигациите. Германия в момента единственна започва да се протипоставя на измамата САЩ и техните облигации. Много е вероятно Германия за в бъдеще да иска сама да напусне ЕС. Германия има икономика, производства и като мине на страната на Русия ще се върже към ресурсо богатата мечка! Видяхме с каква усмивка Меркел подписа споразумение за Руската газ, наскоро. Е да, ама ние българите ще трябва да се бием с Русия, когато Барак Обама заповяда на Бойко да мобилизира армията за война срещу Русия........а нашите майки и бащи ще се ровят по-кофите за парче хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
От всичко, което би могло да се измисли, за да се измами работещото човечество, нищо не е толкова ефективно колкото въвеждането на хартиените пари и после отмяната на златното им покритие. Това направиха САЩ измамиха целият свят, като обвързаха петрола с долара. От създаването на FED през 1913г започва бавното премахване на златното покритие на долара, което приключва на 15.08.1971г. Никсън обявява, че САЩ не се нуждае от твърд курс на долара за злато. Днес резултата е налице, глобална финансова криза, а измамените искат САЩ да си плати Гяволъка.....затова експерти не могат да измислят как да се излезе от кризата. Е измислиха нещо все пак.......Иран бил виновен?! Ей тъй ще си замине цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Еврото се разпада автоматично с краха на фондовите борси! И Долара и Еврото ще изгорят, а аз съм на страната на правдата. Докога ще продължават с лъжите и измамите...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
tihomirn
преди 12 години
война война война война.Аз пък казвам --мир мир мир мир. Като един милиардер РАЗСЪЖДАВАМ, че при война на този етап и при тези сили милардите ми ще се стопят от урана.Затова искам мир който аз да УПРАВЛЯВАМ И ДА УМНОЖАВАМ МИЛИАРДИТЕ СИ.С това което ми давате като бъдеще не мога да го осъществя дерзайте за други варианти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Допуснал съм печатна грешка в коментар No 28:"То всъщност, за държавните кредитори ще е все едно дали ще получат (примерно) половината от вложените пари (НО необезценени) или всички (номинално), но обезценени наполовина."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Дали е възможно да се избегне хиперинфлацията. Не, не е възможно. [...] Сумарният дълг на САЩ надминава 75 трилиона долара."И това какво общо има с еврото? Защо тогава се говори/пише постоянно за разпад на еврото, а не на долара???! Защото явно има целенасочена медийна пропаганда срещу еврото! Ти на коя страна си Патилане???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Кризата, която започна в края на 2007-2008 година, засегна главно банковата система. Днес тя вече е двойна кризаобхванала е най-развитите и богати икономики, но засяга вече в дълбочина световната финансова система. Нестабилността на пазарите е вече хронична. Паниката се разраства на фона на дефицита на силни политически решения за кризата. В нейния епицентър е дълговата криза. Америка, ЕС, развитите държави, МВФ не могат да обуздаят вихъра на кризата. Във фискален план Америка е парализирана, а Европа, целият ЕС е на ръба на огромна финансова, социална и политически криза.Шефът на ЕЦБ определи кризата като системна, но виждаме недоволство и протести и в САЩ срещу банките, във Франция, Великобритания и в други европейски държави. Свидетели сме на колапса на държавните дългове в основни икономики на Европа Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и даже Франция може да се окажат част от срутващото се домино. Разбра се, че еврозоната е изкуствено и нелогично създадена. В началото на есента стана тревожно. Първо, френско-белгийската банка Dexia е на път да изчезне. Последва свалянето на кредитния рейтинг на 12 британски банки от Moody's. Почти всички европейски банки са в списъка на рисковите. Рискът от фатален колапс на редица американски банки се засили заради огромната им експозиция към високорискови деривативи и връзката им с потъващите европейски банки. Така че потенциалът за избухване на огромно социално недоволство навсякъде от Америка до Азия, от Африка до Европа не само че расте, а бих казал, че е опънат до натискане на спусъка на социалното търпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Дали е възможно да се избегне хиперинфлацията. Не, не е възможно. Беше направено всичко тя да се случи !!! И вече е извън всякакъв контрол. Всичко това е невъзможно да бъде вярно. Сумарният дълг на САЩ надминава 75 трилиона долара. Но и това не е всичко.Стигна се до абсурдната ситуация мошеникът, т.е. САЩ, хванат с фалшиви карти, да обявява великодушно "на всички, на които дължа пари, прощавам." Кошмар. Доларите, както е известно, не са държавна собственост на САЩ. Те са собственост на една частна банка, но се гарантират с ... държавни облигации на САЩ. Сами сте си виновни, кой ви е карал да ги приемате! Разбира се, има и риск да почнат да стрелят по мошеника. Но тогава печели онзи, който има по-голям пищов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още