IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски държавен фонд може да подкрепи индиректно Европа чрез инвестиции

Не трябва един провален аукцион на германски ДЦК да ни тревожи, че дълговата криза напредва към ядрото на еврозоната, твърди вицепрезидент на фонда

11:55 | 25.11.11 г.
Китайски държавен фонд може да подкрепи индиректно Европа чрез инвестиции

Китайски държавен фонд може да окаже „индиректна“ подкрепа за Европа чрез инвестиции, без да се превръща в основен маршрут за цялата евентуална помощ, е заявил изпълнителният вицепрезидент на China Investment Corp (CIC) Джеси Уан, цитиран от Bloomberg.

Фондът „няма да бъде основен канал“, ако Китай реши да подпомогне преодоляването на европейската дългова криза, е казал Уан.

„Но ако в рамките на подобен процес се появят добри възможности за инвестиции в Европа и ако инвестиция на CIC помогне на компания или държава да се възстанови и развие икономиката си, това би било индиректна подкрепа“, е добавил той.

Европейските лидери гледат на Китай, който притежава най-големите резерви в света в чужда валута на стойност 3,2 трилиона долара, като на източник на финансиране, докато кризата в региона заплашва да предизвика спад в световен мащаб.

По думите на Уан като търговско предприятие CIC търси приемлива възвръщаемост  при управляем риск.

„В своите операции CIC няма никакви задължения да следва политическите нареждания на правителството, защото е търговско предприятие. Ако правителството прокарва определени политики, CIC обикновено не участва, тъй като има различни оперативни цели и възможности за поемане на риск“, е обяснил той.

Запитан дали Китай ще купи европейски облигации, Уан е отговорил, че китайското правителство проучва „по какъв начин и чрез какви инструменти“ да подкрепи региона.

По отношение на провала на аукциона на 10-годишни германски облигации на 23 ноември вицепрезидентът на китайския фонд е запазил сдържан тон: „Не би трябвало едно събитие да ни тласка към решаваща оценка за продажбите или към тревоги, че дълговата криза се разширява и към ядрото на еврозоната“.

На 17 ноември в свое интервю президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че Китай е сред държавите, които може да пожелаят да подкрепят Европа чрез Международния валутен фонд, ако политиците съгласуват план.

В преодоляването на кризата „Китай би искал да бъде разглеждан по-скоро като конструктивна сила, отколкото като спасител“, твърди Дин Шуан, икономист в хонконгския филиал на Citigroup Inc. и бивш служител на МВФ и китайската централна банка. „Нацията може да помогне на Европа чрез МВФ като по-сигурен начин“ от останалите алтернативи, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още