IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай измести САЩ като най-големия търговски партньор на ЕС

Търговският оборот между Китай и ЕС е превишил същия показател за ЕС и САЩ с 1,09 млрд. долара през юли, съобщиха от китайското министерство на търговията

08:21 | 17.10.11 г.
Китай измести САЩ като най-големия търговски партньор на ЕС

Китай стана най-големият търговски партньор на ЕС, изпреварвайки САЩ, обяви в неделя в официално изявление китайското министерство на търговията, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Търговският оборот между Китай и Европейския съюз, според данни за месец юли тази година, е достигнал 49,4 млрд. долара", се посочва в документа. "През юли търговският оборот между Китай и ЕС е превишил същия показател за ЕС и САЩ с 1,09 млрд. долара", се допълва в съобщението.

Министерството на търговията на Китай, използващо данни на европейската статистическа служба Евростат, отбелязва, че Китай заема второ място по обем на износа на ЕС за други страни. През юли износът на ЕС за Китай е достигнал 11,7 млрд. долара, което е с 12,3% над миналогодишното равнище.

ЕС пък е внесъл от Китай стоки за 23,8 млрд. долара, или с 6,2% по-малко на годишна основа. Китай все пак остава лидер по внос в Европейския съюз.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още