IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да подпомогне еврозоната с около 100 млрд. долара

Пекин обаче иска да се увери в жизнеността на ЕФФС и да получи гаранции, както и "разбиране към интересите му“

11:34 | 03.11.11 г. 1
<p>
	Ли Даокуей. Снимка: World Economic Forum, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></strong></p>

Ли Даокуей. Снимка: World Economic Forum, лиценз: Creative Commons

Китай може да подпомогне финансово еврозоната с около 100 млрд. евро, заяви говорителят на комисията за монетарната политика на китайската централна банка Ли Даокуей в интервю за френския вестник Le Figaro, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Ако бъдат изпълнени определени условия, не трябва да се изключва възможността, че размерът на подкрепата от страна на Китай ще се равнява на около 100 млрд. американски долара“, каза Ли.

„Китай е готов да помогне на Европа, но за реализацията на подобни мерки има две условия. Първо, трябва да бъдат получени гаранции, че Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще се превърне в ефективна структура, реално полезна за осигуряване на стабилността в еврозоната. В случая Пекин смята да се увери в жизнеността на тези механизми“, посочи той, визирайки спасителния фонд на еврозоната.

„Второ, става въпрос за предоставяните гаранции. Не трябва да се изключва вариантът, че системата може да се окаже нефункционална. В тази връзка трябва да се определи дали ще бъдат предоставени гаранции, по-конкретно по задълженията на отделни държави като Германия и Франция“, отбеляза експертът.

По думите му, тъй като Китай „инвестира в Европа“, напълно логично е, че той „иска най-малкото да се отнасят с разбиране към интересите му“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
USD или EUR в крайна сметка? Китайците да не залагат на курс 1:1? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още