IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Еврозоната в сегашния си вид изживява последните си седмици

Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за ново ниво на икономическа интеграция и данъчен съюз в рамките на еврозоната, твърдят анализаторите на швейцарската банка

23:24 | 21.11.11 г. 31
Credit Suisse: Еврозоната в сегашния си вид изживява последните си седмици

Еврозоната в настоящия си вид доживява последните си седмици, прогнозира втората швейцарска банка по пазарна капитализация Credit Suisse, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според анализаторите на кредитната институция още в средата на януари 2012 г. Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за достигане на ново ниво на финансово-икономическа интеграция и за създаването на данъчни съюз.

Вследствие на това ще възникнат условия за нова монетарна политика на Европейската централна банка, която ще започне масово изкупуване на облигации на най-слабите в икономическо отношение държави-членки на еврозоната, за да не бъде допуснато настоящата системна финансова криза да прерасне в разпадане на еврозоната.

При това според анализа на Credit Suisse пикът на кризата ще настъпи, когато доходността по 10-годишните италиански и испански облигации достигне 9%, а по френските – 5%.

Експертите на банката смятат, че тази ситуация на пазарите ще се получи в средата  на януари следващата година.

„В условията на достигане на толкова високи нива на доходност по облигациите инвеститорите ще започнат да си задават въпроса дали притежаваните от тях облигации на държави от еврозоната не представляват просто късове хартия. В този момент Германия и Франция ще бъдат принудени да вземат моментално решение за достигане на ново ниво на интеграция и ще създадат митнически съюз в рамките на еврозоната“, изтъкват те.

По думите им „съдбата на еврото ще бъде решена в най-близко бъдеще“.

При това те смятат, че вариантът със заздравяването на интеграционната база на еврозоната е основен, а вариантът за разпадането ѝ – слабо вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
До Патилан: много верни и съдържателни коментари пишете. Факт е, че световната олигархия се обогатява за сметка на дребния и среден бизнес, спестяванията и социалните осигуровки за населението и наемния труд.Това го правиха всички тоталитарни режими в продължение на 3 500 години защото кастовата система е ретроградно губещо предприятие, чиито "успехи" са за сметка на бясното унищожаване на природните ресурси, безпардонното разоряване на нисшите слоеве от населението и държавните и обществени фондове! За тях нисшите са "касичка - прасенце", което първо се "помпа" докато изработи и спести нещо и после се чупи и ограбва най-брутално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Обективната истина е, че стигне ли се до разпад на евро-зоната, БНБ няма да може да спаси еврата на българите. Теоретично е възможно да спаси голяма част от валутния резерв, но не целия. Но той ще трябва да подпира лева, а пари за милиардите евра спестявания няма да има. БНБ няма да може дори да напечата левове, за да ги даде срещу еврата, защото тези левове няма да имат покритие. Една масова криза със спестяванията, освен че ще разори много спестители, почти сигурно ще срути и банковата система, поради масовия тегления на пари, както и поради пълно разместване в балансите на активи и пасиви, деноминирани в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Много станаха гробокопачите на Европа! Това инерция ли е или вече се чувстваме азиатци и се борим за окончателна победа на азиатщината над европеизма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 5
Longin
преди 12 години
ne mu otgovariai - tova e forumnia troll; toi sobstveni misli niama , a smao copy &paste do beskrai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
В момента сме свидетели на пълен цирк, разиграван с фалш, присъщ на изкуствено създадена организация с абсолютно неясни цели с изключение на една! Тотален чадър над корпорациите и банките за сметка на свободите и частната инициатива на "малкия човек. Европейският Съюз доказа, че няма аргументи за своето съществуване в полза на народите от Стария Континент. Напротив и България е една от страните, които трябва горко да съжаляват за присъединяването си към тази варварска институция - зле скроено прикритие на "Клуба на богатите". Дните на ЕС свършват! Дните на еврозаврите с костюми, съшити със златните конци на безнадежно самовлюбените марионетки, са преброени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
interest-free
преди 12 години
Сигурно, Белгия или Италия не са задлъжняли или периферията е Ирландия, този в близкото минало "икономически тъгър" или пък световната периферия Япония, с нейните 11-12 трилиона и без никаква суровинна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Идеята е много проста. Задлъжнялостта спира икономическия растеж, затова трябва да се реши този проблем. Единственият начин е да се обезцени с инфлация. Разковничето е кой ще я генерира. От тук се вижда кой - Германия, Франция и Италия ще си напечатат пари, а останалите ще духнат супата и ще оберат ефекта от инфлацията. Силните страни няма да са потърпевши никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Извини ме, но съм сигурен че германците знаят колко точно да разменят бъдещата германска марка /ако изобщо се състои такава/, така че индустриалните им машини, технологии и дори автомобили, да се продават не лашо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 6
topfly
преди 12 години
За каква супер задлъжнялост говориш? Точно най-развитите европейски икономики не са изобщо задлъжняли! Задлъжняли са прасетата по периферията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
interest-free
преди 12 години
Това, че българите никога не сме доволни от управниците си, е нещо нормално, но да ми предлагаш да ни управляват централно от Европа..... и кой да е този централноуправляващ ни? Та не виждаш ли, че тези лъскави и "супер" развити икономики са постигнало своето с цената на хиперзадлъжнялост, което не е заем от бъдещите поколения, а е жива кражба-пладнешки грабеж. Не, благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още