IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландският премиер: Опциите пред еврозоната са на привършване

Ако съществуват съмнения за способността на Гърция и Италия да взимат смислени и правилни решения, никой не може да реши този проблем освен тях, посочва Юрки Катaйнен

11:46 | 18.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Финландският премиер: Опциите пред еврозоната са на привършване

Опциите пред Европа за изход от дълговата криза са на привършване и всичко зависи от Италия и Гърция да убедят пазарите, че могат да приложат необходимите мерки за бюджетни икономии, каза финландският премиер Юрки Катaйнен, цитиран от Bloomberg.

“Европейският съюз (ЕС) не може да възстанови доверието в Гърция и Италия, ако те не си помогнат сами“, посочва Катайнен. „Не можем да направим нищо, за да подкрепим доверието в икономиките им. Ако съществуват съмнения за способността на тези страни да взимат смислени и правилни финансови решения, никой не може да реши този проблем освен самите те“.

Общите усилия на европейските правителства не помогнаха особено за потушаването на пожара на облигационните пазари и Италия - третата по големина икономика в еврозоната - все още не успява да убеди инвеститорите, че ще се задържи на повърхността без спасителен план, подобен на тези, отпуснати на Гърция, Ирландия и Португалия.

Сделката от октомври, която разшири временния спасителен фонд за еврозоната до 1 трлн. евро „не успя да успокои пазарите“, казва Катаинен.

След споразумението от края на миналия месец еврото е изгубило 3% спрямо американския долар, докато доходността по 2-годишните италиански облигации се е повишила със 150 базисни пункта.

Гарантирането на допълнителна европейска подкрепа не е решение, „тъй като нищо друго не би имало по-силен ефект от прилагането на една конкретна, прозрачна и своевременна програма за бюджетни икономии в Гърция и Италия“, казва Катайнен.

Новият италиански премиер Марио Монти призна, че бъдещето на еврото зависи от действията на Италия и обеща допълнителни бюджетни икономии към вече предложените от бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

Също в четвъртък Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че няма да отпусне следващия транш от заема си за Гърция, докато премиерът на страната Лукас Пападимос не получи широка парламентарна подкрепа за бюджетната си политика.

Възможността за напускане на еврозоната трябва да бъде обсъдена при ревизирането на договора за ЕС, казва Катаинен. „Това не е лекарство за тази криза“, допълва той.

Финландия и други страни с първокласен кредитен рейтинг са все по-твърди в опозицията си срещу разширяването на помощта за най-силно задлъжнелите европейски икономики.

В четвъртък германският канцлер Ангела Меркел отхвърли френското предложение Европейската централна банка (ЕЦБ) да получи статут на кредитор от последна инстанция. Германия и Финландия се противопоставят и на идеята за издаване на общи европейски облигации.

Дори страни с първокласен кредитен рейтинг като Финландия трябва да положат усилия за контрол на бюджетите си, казва Катайнен. Финландия трябва да продължи да демонстрира по-добри резултати от останалите страни с ААА рейтинг, за да запази сегашната си кредитна оценка, се казва в изявление на Standard & Poor’s от 9 ноември.

„Финландия не може да се заблуждава, че всичко винаги ще бъде перфектно. Ние трябва да оправдаем доверието на инвеститорите и да защитим стабилността на икономиката си“, казва Катаинен. „Най-добрата гаранция за ниската доходност по финландските облигации е добре функциониращата икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още