IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет смята, че оцеляването на еврото в момента е поставено под въпрос

Кризата в Европа разкри слабите места на валутния съюз и европейските лидери трябва да предприемат спешни мерки, ако искат еврото да оцелее, посочва инвеститорът

17:58 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уорън Бъфет.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Ройтерс

Кризата в Европа разкри слабите места на валутния съюз и европейските лидери трябва да предприемат спешни мерки, ако искат еврото да оцелее, казва ветеранът инвеститор Уорън Бъфет, цитиран от CNBC.

„Системата в сегашната си форма има сериозни пукнатини. При това тези пукнатини не могат да бъдат коригирани само с думи. Европа или ще постигне по-тесен политически съюз или ще претърпи някаква друга метаморфоза, тъй като сегашната система не работи“, казва Бъфет.

Запитан дали съюзът ще оцелее след кризата, Бъфет посочва, че „това за момента е под въпрос“.

Бъфет, който е председател и изпълнителен директор на конгломерата Berkshire Hathaway, казва, че той лично не открива особено много паралели между кризата в еврозоната и опасенията за дълговете на САЩ.

„Седемнадесет страни са се отказали от правото си да издават облигации в собствена валута, за разлика от САЩ, където нещата са коренно противоположни“.

Дълговата криза повиши доходността по европейските облигации. Въпреки това Бъфет подчертава, че предпочита да стои далеч от европейските дългове. От друга страна според него европейските акции са привлекателни.

„Когато напусках Омаха оставих нареждане за купуване на акции на една европейска компания. Вероятно ще купуваме тези акции не само днес, но и утре, и следващата седмица, и следващия месец“, казва Бъфет.

„Мога да се сетя за дузина европейски акции, които са доста привлекателни. Харесвам европейските акции. Има някои наистина чудесни европейски бизнеси, цените на които в момента са доста ниски“, допълва Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още